Misdannelser hos barnet øger mors risiko for hjertesygdomme

Foto: iStock.com

Det hårde og stressfulde arbejde, der kan være forbundet med at have et handicappet barn, kan gå ud over hjertet.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 15.01.2019

Er man mor til et barn med voldsomme misdannelser, er hverdagen fyldt med bekymringer og en ekstra plejeindsats. Det kan føre til stress og dårlig livsstil, som øger risikoen for en række hjertesygdomme i en tidlig alder. Det viser et nyt studie, som forskere fra Aarhus Universitet har været inden over.

Læs også: Kan stress skade fosteret?

Studiet konkluderer, at en mor til et barn med medfødt handicap har en øget risiko for at få problemer med hjertet i form af en en blodprop eller andet med 15 procent. Er der tale om svære misdannelser øges risikoen med 37 procent. Disse tal kan reduceres, hvis man har fokus på forebyggelse af stress og dårlig livsstil. Det mener Vera Ehrenstein fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, (KEA), der hører under Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

– Det drejer sig blandt andet om rådgivning omkring motion og en sund kost. Eftersom lægerne ikke regner med, at kvinder i den alder får hjerteanfald, er der risiko for at overse symptomerne, siger Vera Ehrenstein, som samtidig mener, at mødre med handicappede børn, bør få målt dit blodtryk og fedtindhold i blodet.

Læs også: At blive forældre til et handicappet barn

Nogle misdannelser kan ses i graviditeten

Når man når graviditetsuge 20, bliver man tilbudt en misdannelsesscanning, hvor man ved hjælp af ultralyd undersøger barnets indre og ydre organer for misdannelser. Her kan man blandt andet se, om barnet har læbespalte eller om der er mistanke om Edwards syndrom. Andre misdannelser som eksempelvis Crouzons syndrom opdages først ved eller efter fødslen.

Hvert år føder omrking 3.000 kvinder i Danmark et barn med svære misdannelser.

Kilde: Aarhus Universitet, Alt Om Børns artikel om risikovurdering og fosterdiagnostik

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her