Kvinder bliver mest hjemme med syge børn

Det er oftest kvinder, der er fraværende fra deres arbejdsplads for at passe et sygt barn i hjemmet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 27. oktober 2020

Hvem tager tjansen, når jeres barn er sygt og skal blive hjemme fra institution eller skole?

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det oftest er mor, der bliver hjemme med syge børn. I 2019 havde kvinder i gennemsnit 1,5 dages fravær fra deres arbejdspladser som følge af pasning af et sygt barn, mens mænd i gennemsnit havde 0,9 dages fravær.

De nye tal viser endvidere, at det i næsten alle aldersgrupper er kvinderne, der bliver hjemme med syge børn. Fravær på arbejdet i forbindelse med pasning af et sygt barn er størst for både mænd og kvinder i aldersgruppen 20-39 år.

Sygdom: Hvor længe skal mit barn blive hjemme?

Forskellige forventninger til mænd og kvinder

Ifølge Helle Holt, seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), er det strukturer i samfundet, der gør det mere ligetil for mor at blive hjemme.

Arbejdsmarkedet er nemlig udformet på en måde, hvor det er nemmere for kvinden at blive hjemme. Det skyldes ifølge Helle Holt blandt andet, at kvinder oftere har arbejde i det offentlige, hvor der er mulighed for at få betalt barnets første og anden sygedag.

Derudover er der forskellige kønsmæssige forventninger til mænd og kvinder, hvor kvinderne i højere grad forbindes med evnen til at yde omsorg. Det fremhæver kønsforsker Karen Sjørup.

– Man har jo nok hvilet på en forklaring om, at det er kvindernes omsorgsgen, der gør, at det er dem, der vil tage sig af de syge børn, siger hun til TV 2.

Hun understreger dog, at det er en selvforstærkende forestilling, der gør, at det som kvinde kan være hårdt at gå på arbejde, mens ens barn er sygt, fordi man ikke ønsker at blive anset som en dårlig mor.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Danmarks Statistik, TV 2