Statens Serum Institut: Kighoste-epidemi landet over

Foto: iStock.com

Antallet af tilfælde af kighoste er nu tre gange det normale niveau. Statens Serum Institut vurderer, at der er tale om en decideret kighoste-epidemi.

Af redaktionen, Alt Om Børn, 19. september 2019

Henover foråret og sommeren har der været registreret flere tilfælde end normalt og stigningen er fortsat, så der nu er tre gange så mange kighoste-tilfælde, som der plejer at være. Stigningen kan ses i hele landet og derfor vurderer Statens Serum Institut, at der er tale om en kighoste-epidemi.

Fra januar til og med august i år er der registreret 1.323 tilfælde af kighoste. Det er højere end det samlede tal for hele året 2018.

Kan være alvorligt for små børn

Kighoste kan hos små børn give problemer med at trække vejret, og er derfor alvorligt hos denne aldersgruppe. Vaccine mod kighoste er en del af børnevaccinationsprogrammet og hovedformålet er netop at beskytte små børn.

Fakta om kighoste

  • Smitte: Kighoste skyldes en bakterie og smitten overføres ved dråbeinfektion, for eksempel ved hoste eller nys.

  • Symptomerne på kighoste minder først om forkølelse med let hoste. Senere kommer der hoste med gentagne hostestød, til lungerne er tømt for luft, efterfulgt af en dyb indånding med en hivende lyd. Man hoster sejt slim op, og i nogle tilfælde kan der også være opkastninger.

  • Vaccine mod kighoste er en del af børnevaccinationsprogrammet og gives når barnet er 3 måneder, 5 måneder, 12 måneder og igen når det er 5 år. Først efter tredje vaccination er beskyttelsen oppe på 70-80 procent.

  • Vaccine og beskyttelse: Hvis man er vaccineret eller tidligere har haft kighoste er man bedre beskyttet, men ikke fuldstændigt immun, og man kan derfor stadig blive syg med kighoste. Hvis et vaccineret barn får kighoste, kan vaccinen gøre, at sygdomsforløbet bliver mildere.

  • Små børn er særligt udsatte ved kighoste, da de kan holde op med at trække vejret under hosteanfald. Har et lille barn været udsat for smittefare, er det en god idé at kontakte lægen med henblik på eventuel forebyggende behandling med antibiotika.

Kilder: Statens Serum Institut: Kighoste-epidemi i hele landet, Statens Serum Institut: Børnevaccinationer, Netdoktors artikel om Kighoste

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her