Kend din og børnenes pollensæson

Her får du en oversigt over, hvornår du og familien kan risikere at blive udsat for de seks forskellige typer af pollen, der er mest udbredt i Danmark.

Af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent 25. marts 2021 

Render du eller dine børn rundt og snøfter og har kløe i øjnene, så kan det skyldes, at der lige nu er elle- og hasselpollen i luften. Der findes dog forskellig slags pollen, som er i sæson på forskellige tider af året, og derfor vil det om et par måneder ikke længere være el-og hassel, der dominerer, men derimod birkepollen og senere græs. 

Pollensæsonen kan være lidt forskellig fra år til år, da varmt og tørt vejr giver mere pollen i luften, end hvis det er køligt og vådt. Pollensæsonen starter i det tidlige forår og ofte allerede i februar måned og løber frem til august-september. 

Her får du en oversigt over pollensæsonerne for de seks mest udbredte pollentyper. 

Læs også: Sådan spotter du astma hos dit barn

Fra februar til april

I de tidlige forårsmåneder er det elle,- hassel,- og elmepollen, der svæver rundt i luften og kan få næserne til at løbe hos familiens pollenallergikere.  

Elle- og hasselpollen strækker sig fra februar til april, men topper i marts, mens elmepollen begynder i midten af marts til slutningen af april. 

Fra april til maj 

I en kortere periode er birkepollen intens i Danmark. Den løber fra midten af april til midten af maj, men topper omkring 1. maj. 

Læs også: Når næsen løber af allergi og høfeber

Fra maj til august 

I sommermånederne er det græspollen, der dominerer. Der er forskellige græsarter, der blomstrer forskudt, og derfor er sæsonen længere end for nogle af de andre pollentyper. Græspollen er i sæson fra slutningen af maj til slutningen af august, mens den topper omkring Sankt Hans. 

Fra juli til september  

I højsommeren og sensommeren er det sammen med græs bynkepollen, der er i luften. Sæsonen for for bynkepollen løber fra midten af juli måned til september, men topper i begyndelsen af august. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder. Netdoktors artikel om pollensæsoner og Astma Allergi Danmarks pjece: Værd at vide om pollen og høfeber.