Kejsersnit kan give dig problemer senere i livet

Kvinder, der føder ved kejsersnit, kan risikere at få problemer ved kirurgiske indgreb senere i livet, viser ny dansk forskning.


Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent

Senest opdateret 15. August 2017


Hver femte kvinde i verden føder ved kejsersnit – frivilligt såvel som ufrivilligt. Men selvom kejsersnittet kan være en god vej til fødsel, så kan det føre til problemer, hvis du senere i livet skal en tur på operationsbordet, viser et nyt dansk studie.


Læs også: Fødsel ved kejsersnit


– Vi ser, at man føder som måske 30-årig. Hvis man senere skal have foretaget en operation som 40-50-årig, kan kejsersnittet måske stadig have konsekvenser for, hvordan den operation forløber, fortæller Charlotte Overgaard, der er lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet og medforfatter på studiet til Videnskab.dk.


Et kejsersnit øger altså risikoen for komplikationer ved senere operationer, og disse kan være infektion, skader på organer, blødning under operationen eller behov for re-operation.


Men selvom det nye studie har fået ros for sin troværdighed, er det vigtigt at pointere, at en fødsel ved kejsersnit efterhånden er lige så sikker en fødselsmåde som en vaginal fødsel. Det er dog stadig i sidste ende lægen, der – i samråd med den gravide – skal opveje fordele og ulemper ved valget af fødselsmåde.

Kilde: Videnskab.dk og Alt Om Børn