Kejsersnit kan ændre barnets tarmflora og føre til astma

Børn, der kommer til verden ved kejsersnit, har større risiko for at udvikle astma. En af årsagerne er en forstyrret tarmflora. Det viser et nyt studie.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 26. november 2020

Forskere har i nogle år vidst, at børn, der bliver født ved kejsersnit, har forhøjet risiko for at udvikle børneastma. Nu har et studie vist, at der er en sammenhæng mellem udviklingen af astma og en forstyrret tarmflora hos børn født ved kejsersnit. Studiet er udført af forskere fra Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center.

Forskerne har undersøgt hvilken betydning, det har for tarmfloraen, at barnet fødes vaginalt eller ved kejsersnit. De har desuden undersøgt, om der er en sammenhæng mellem en forstyrret tarmflora som følge af kejsersnit og barnets udvikling af astma.

Studiet har analyseret tarmfloraen hos 700 danske børn på forskellige tidspunkter frem mod 1-års alderen.

Læs også: Sådan spotter du astma hos dit barn

Børn født ved kejsersnit kan være bagud med tarmflora

Når et barn kommer til verden ved en vaginal fødsel, bliver det udsat for en række bakterier allerede under fødslen. Ved kejsersnit kan børn komme “bagud” i opbygningen af tarmflora, fordi de ikke på samme måde bliver udsat for bakterier tidligt i livet. 

Tarmfloraen kan dog stadig nå at rette sig op i barnets første leveår. Det nye studie viser, at der findes en afgørende skillelinje ved 1-års alderen. Det fremhæver Jakob Stokholm, der er seniorforsker ved Dansk BørneAstma Center.

– Hos de fleste børn født ved kejsersnit når tarmfloraen at rette sig op i løbet af det første leveår, når barnet udsættes for forskellige ydre miljøpåvirkninger som for eksempel ældre søskende i hjemmet. Men for en gruppe af børnene sker det ikke, inden de runder et år. I de tilfælde næsten tredobles deres risiko for at få astma, siger han.

Børn med astma: Sådan lindrer du dit barns astmagener

Probiotika kan være løsningen

Forskerne bag studiet har udpeget 5-10 bakterier, som børn født ved kejsersnit mangler. De manglende bakterier kan være skyld i forstyrrelsen i tarmfloraen. 

Og det er gode nyheder, at det er lykkedes forskerne at identificere de manglende bakterier. Det understreger professor ved Københavns Universitet Søren J. Sørensen.

– Det er meget opmuntrende, at den nye viden tyder på, at man kan forebygge sygdommen ved at rette op på tarmfloraen. Det kan man på længere sigt sandsynligvis gøre simpelthen ved at give børnene et probiotika-produkt, der indeholder de bakterier, som deres tarmflora mangler, inden de fylder et år.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Københavns Universitet