Jul: 7 råd til skilsmissefamilien

Julen er tiden for familiehygge, men er man en skilsmissefamilie, er det ikke nødvendigvis altid en dans på roser. Her giver vi 7 råd til at komme godt gennem julen som skilsmissefamilie. 

Af: Julie Fristed Hansen, redaktionsassistent, 3. december 2019 

1. Lav en turnusordning 

Det kan være svært at skulle undvære sine børn i julen, og derfor vil mange forældre gøre meget for, at det er dem, som har børnene. I den sammenhæng er det dog ikke forældrene, men børnene som er de vigtigste, og de har brug for tryghed og fred. Derfor må I samarbejde og blive enige om, hvem der har børnene i år – så kan den anden forælder have børnene næste år. Det må ikke blive en konkurrence, og børnene må aldrig blive bedt om at vælge side. De er loyale overfor begge, og de vil føle, at de svigter, hvis de bliver bedt om at vælge mellem mor og far. 

2. Skil ikke søskende ad 

Lad søskende være sammen i julen, da det sikrer mere tryghed for dem. Så oplever de, at det ikke er alting, som er ændret, blot fordi mor og far ikke længere er sammen.  

3. Hold kun én jul 

Er du den forælder, som ikke har børnene i år, kan man let fristes til at holde en ekstra juleaften den 23. december eller den 25. december. Hold hellere julemagien i live, og lad juleaften være den dag, hvor børnenes spænding, forventninger og glæde kulminerer. 

Læs også: Julemad – hvad må børnene få?

4. Vær glad på børnenes vegne 

Hvis børnene ikke skal være hos dig i julen, så sørg for, at de ikke kan mærke, at du er ked af det. Vær hellere glad på deres vegne over, at de glæder sig til julen, og at de også kan få en dejlig jul, selvom de ikke er sammen med dig. I kan altid aftale at ringes ved i løbet af aftenen, men det skal være på børnenes præmisser. 

5. Bland jer ikke i juletraditionerne hos hinanden 

Hvis børnene er hos far i julen, så er det far, som bestemmer, hvordan den skal foregå. Hvis børnene er hos mor, er det mor, som bestemmer, hvordan julen skal foregå. Det nytter ikke noget at blande sig, hvordan den anden gør eller ikke gør det. Børnene har bedst af, at forældrene støtter op om hinandens måde at gøre tingene på. 

6. Samstem gaverne 

I stedet for at konkurrere om, hvem der kan give flest eller størst gaver, er det bedst for børnene, at I samarbejder og taler om, hvad børnene mangler, og hvad I hver især ønsker at give dem. En følelse af manglende kontrol fra jeres side kan skabe utryghed hos børnene.  

Læs: De bedste gaveideer til børn

7. Husk, at julen bare er et par dage om året 

Det kan føles mærkeligt og forkert ikke at være sammen med sine børn i julen. Men som skilsmisseforældre er det vigtigt at huske, at julen blot er få dage på året. Resten af året er der utallige hverdage, ferier og hyggedage, hvor I sammen kan få en masse nærvær, grin og kærlighed – og det er der aldrig nogen, som kan tage fra jer. 

Denne artikel er baseret på en række råd fra Alt Om Børns tidligere skilsmissecoach. Du kan læse flere og mere uddybende råd til skilsmissefamilier om julen i artiklen Skab julefred i din skilsmissefamilie 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Alt om Børns artikel om jul i skilsmissefamilien