Jordnøddeallergi: Ny metode nedsætter risikoen for allergi

Ved at give børn peanut-proteiner fra de er helt små nedsættes risikoen for jordnøddeallergi, viser ny forskning.

Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent
Senest opdateret 29. maj 2018

“Kan indeholde spor af jordnødder”.

Flere og flere forældre er i dag nødt til at tjekke varedeklarationen bag en række forskellige fødevarer for at undersøge, om de indeholder jordnødder eller spor af det. Det skyldes, at flere og flere børn i Danmark har fået konstateret allergi over for jordnødder, selvom det blot er et par år siden, at allergitypen var en sjældenhed i Danmark. En af årsagerne til det er, at flere opdager deres allergi, fordi de får fødevarer med jordnødder i.

Jordnøddeallergi medfører en række forskellige symptomer, og nogle af dem er af voldsom karakter. Allergien kan eksempelvis føre til svære astmaanfald og allergiske chok.

Men en prisvindende britisk professor ved navn Gideon Lack har fundet frem til, at risikoen for denne allergiske sygdom kan nedsættes. Sammen med en anden forsker, George du Toit, har han nemlig påvist, at risikoen netop kan nedsættes ved at give børn, der i risikozonen for at udvikle allergi, peanut-proteiner i en tidlig alder.

Normalt kan det dog tage op til flere år før, at forskningsresultater får sit gennembrud i praksis, hvis det overhovedet gør det. Men disse resultater har allerede vundet indpas i de internationale guidelines for ernæring, som anbefaler metoden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark og EAACI European Academy of Allergy and Clinical Immunology