Hyppig håndvask i skolen: Næsten halvdelen har haft håndeksem

Regelmæssig håndvask er blevet en vigtig del af den nye hverdag i daginstitutioner og skoler. Nu viser det sig dog, at næsten halvdelen af børnene har udviklet håndeksem som følge af den hyppige håndvask.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 15. juni 2020

“Ja, jeg vasker mine hænder, og jeg vasker dem godt. Fjerner alle klamme rester af baciller og snot.” 

Sådan lyder det i en sang, som Sundhedsstyrelsen har lavet for at hjælpe børn med at huske at vaske hænder længe nok. Coronaepidemien har medført, at der er øget fokus på håndvask og afspritning af hænder i dagsinstitutioner og skoler.

Hyppig håndvask med vand og sæbe kan dog nedbryde hudens barriere og derved føre til eksem på hænderne. Håndeksem kan være en kløende, sviende og brændende irritation, som desuden kan vise sig ved væskende sår, og at huden skæller.

Det viser sig nu, at næsten hvert andet barn i 0. til 5. klasse har været generet af håndeksem. Det konkluderer Herlev og Gentofte Hospital i en stor undersøgelse.

Læs mere om håndeksem på Netdoktor.

Håndeksem opstod ved genåbning af skolerne

Herlev og Gentofte Hospital har i undersøgelsen spurgt 31.037 forældre til børn i 0. til 5. klasse, om deres barn har haft håndeksem, efter skolerne er lukket op igen. Det skriver DR.

48,1 procent af børnene har udviklet håndeksem eller har oplevet, at allerede eksisterende eksem er forværret grundet den intense håndvask og afspritning. 6,5 procent havde håndeksem før nedlukningen.

Cirka 70 procent af forældrene svarer, at barnets håndeksem dukkede op i de første tre dage efter skolernes genåbning, hvor den hyppige håndvask blev en fast bestanddel af hverdagen i skolerne.

Fugtighedscreme efter håndvask

Håndeksem kan dog undgås ved brug af fugtighedscreme efter håndvask. Claus Zachariae, der er ledende overlæge ved Gentofte Hospital, siger til DR, at der ville have været færre tilfælde af håndeksem, hvis Sundhedsstyrelsen ved genåbningen af skolerne havde anbefalet brug af creme efter håndvask. Det er dog efterfølgende tilføjet til anbefalingerne.

– Det er vores fornemmelse, at efter, der kom anbefalinger om at bruge fugtighedscreme, så hører vi langt færre historier om eksem, siger Claus Zachariae til DR.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man bruger en fed creme efter håndvask. På den måde opretholder huden sit fedtniveau, og man beskytter den mod udtørring og eksem. Vælger man en creme med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic undgår man desuden at udsætte huden for parfume og andre allergifremkaldende stoffer.

Mistænker du, at dit barn har håndeksem, skal I en tur forbi egen læge.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Sundhedsstyrelsen, DR, Astma-Allergi Danmark, Netdoktors artikel om håndeksem