Hyppig håndvask giver børn tør og irriteret hud

Håndvask kan give håndeksem

Flittig håndvask har slidt på mange børnehænder, og flere har tør hud eller ligefrem sår på hænderne. Håndsprit kan måske hjælpe.

Af Christine Foss Henriksen, redaktør, 27. august 2020

God håndhygiejne er en af de vigtigste forholdsregler i kampen mod coronavirus. Det betyder, at børn i skoler og daginstitutioner vasker hænder hyppigt. Men det kan irritere huden og ligefrem give sår.

Over 40 procent havde gener

Forskere fra Børneafdelingen og Afdelingen for Hud- og Kønssygdomme er derfor gået sammen for at undersøge problemets omfang. Det har de gjort ved hjælp af spørgeskemaer til forældre med børn i daginstitutioner eller børn i 0.-5. klasse i Aalborg, Hjørring, Rebild og Skanderborg Kommune.

Svar fra over 6500 spørgeskemaer viste, at mere end 40 procent af børnene havde problemer med tør, irriterende og kløende hud. Får sådanne irritationer lov til at udvikle sig, kan det føre til en slags børnesår og endda kronisk håndeksem.

Håndsprit giver færre problemer

For at skåne hænderne, men stadig holde god hygiejne, kan man erstatte noget af vandet og sæben med en gang håndsprit.

– Vores studie har vist, at håndsprit ikke forårsager de samme problemer, og som forælder kan man overveje at erstatte noget af håndvasken med afspritning. Desuden er det vigtigt at anvende en sæbe, som har et naturligt pH i forhold til huden og meget gerne bruge en fugtighedscreme efter, man har vasket hænder, fortæller Søren Hagstrøm, en af forskerne bag projektet.

Bekræfter tidligere studie

Undersøgelsen bekræfter resultatet af et tidligere studie fra Herlev og Gentofte Hospital, som blev foretaget, da de yngste børn vendte tilbage til skoler og daginstitutioner i første fase af genåbningen.

Denne undersøgelse viste, at 48,1 procent af børnene havde udviklet håndeksem eller havde oplevet, at allerede eksisterende eksem er forværret.

Læs mere og få tips mod håndeksem

Forskerne bag det nyeste studie vil følge op på børnenes gener med endnu en runde spørgeskemaer en måned efter skolestart.

Få flere nyheder i Alt om Børns nyhedsbrev

Kilde: Aalborg Universitetshospital