Hugormebid: 6 ting du skal vide

Det er vigtigt at være opmærksom på de giftige hugorme, der er rundt omkring i den danske natur. Særligt børn og gravide kan reagere voldsomt, hvis de bliver bidt. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 27. maj 2021

Hugormene er aktive lige nu og resten af sommeren – særligt i Jylland, hvor de er mest almindelige. Har familien planlagt en naturoplevelse i løbet af sommeren, er det særligt vigtigt at være opmærksom på hugormen. Den er nemlig giftig, og bliver biddet ikke behandlet, kan man blive alvorligt syg. Især børn og gravide er følsomme over for hugormebid. 

Læs også: Sommerferie i Danmark: Her er reglerne for overnatning i naturen 

Vi har samlet seks ting, der er vigtige at vide om hugormebid. 

1. Det er ikke alle hugormebid, som indeholder gift 

Et hugormebid er som udgangspunkt giftigt. Men op mod 30 procent af biddene indeholder faktisk ikke gift og kaldes derfor tørre bid. 

2. Genér ikke hugormene 

Selvom nogle af hugormebiddene ikke indeholder gift, er det vigtigt ikke at fremprovokere at blive bidt. Det kan være meget fascinerende at se en hugorm – særligt for børnene. Men hvis I ser en hugorm, er det vigtigt, at begejstringen ikke tager for meget over. Hvis den føler sig truet, tirret eller ikke kan komme væk, vil den nemlig bide som forsvar. Derfor er det bedste råd til at undgå at blive bidt, at man lader den være.

Læs også: Sådan tjekker du dine børn for skovflåter

3. Børn og gravide er særlig udsatte 

Det er ekstra vigtigt, at børn, gravide og ældre holder sig fra hugormene, da de er mere følsomme over for hugormebid. 

4. Nogle symptomer kommer med det samme, andre kommer snigende  

Skulle I være så uheldige, at en i familien bliver bidt af en hugorm, er det vigtigt at kende til symptomerne:

Det gør som oftest ondt, og der vil være to til tre synlige bidmærker på huden seks til ni millimeter fra hinanden. Biddet vil hurtigt blive hævet og rødt, fordi nogle af giftstofferne hurtigt påvirker væv og blodkar. Andre giftstoffer kan i løbet af nogle timer spredes videre til blodbanen og resten af kroppen og medføre blandt andet svimmelhed, kvalme, mavesmerter, lavt blodtryk, hjertebanken, føleforstyrrelser, blodudtrædning og påvirke blodets evne til at størkne. 

Læs også: Sådan forebygger i hvepsestik 

5. Bevar roen, og lad være med at presse giften ud

Ved et bid, er det allervigtigste, at man holder sig i ro og ikke går i panik. Er en af jer blevet bidt i for eksempel benet, skal benet holdes helt i ro, så giften ikke pumpes hurtigt rundt i kroppen. Giften transporteres nemlig fra bidstedet til resten af kroppen via lymfekarrene, og hvis musklerne bevæges, pumpes lymfevæsken hurtigt ud i blodet.

Det er desuden vigtigt, at I ikke prøver på at suge, bide eller presse giften ud og heller ikke afklemmer eller lægger en forbinding omkring biddet. 

Læs også: Brændt af en brandmand: Sådan gør du 

6. Tag altid på sygehuset ved hugormebid 

Det er vigtigt, at I tager på sygehuset og bliver observeret og får vurderet behovet for behandling. 

Hugorme i Danmark 

  • Hugormen findes i hele Danmark på nær på Fanø, Als, Anholt, Ærø, Lolland og Sejerø.
  • De er mest udbredte i Jylland og mere sjældne på Sjælland. 
  • Hugormene holder normalt til i klitter, på heder og ved moser, men kan også sagtens være at finde ved marker, i åbne skove, i skovmoser og ved skovsøer, hvor solen kan skinne på. 

Kilde: Miljøstyrelsen 

Kilder: Netdoktors artikel om hugormebid og Miljøstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her