Hjernen udvikler sig, mens din baby sover

Hjernen benytter søvn til at udføre forskellige funktioner. Omkring 2,5-års alderen sker der et skift i disse funktioner. Det viser et nyt studie.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 24. september 2020

Vi ved alle, hvor vigtig en god nats søvn er. Søvn har nemlig mange vigtige og helt grundlæggende funktioner. Mens vi sover, reparerer vores hjerne små skader og sorterer i dagens indtryk.

Et nyt amerikansk studie bestemmer alderen for, hvornår hjernen begynder at reparere sig selv under søvnen. Når mennesket bliver født, er hjernen nemlig ikke færdigudviklet, og indtil barnet er 2,5 år, bruger hjernen derfor søvnen til at færdigudvikle sig selv. Efter 2,5 år sker der dog et skift i hjernens funktion under søvnen, idet hjernen er færdigudviklet og derfor begynder at reparere på sig selv, mens barnet sover.

Brevkassen: Kan TV og tablet før sengetid give dårlig søvn?

Nyfødte har mest REM-søvn

Mens vi sover, bevæger vi os mellem tre forskellige søvnfaser. En cyklus med de tre faser tager omkring halvanden time, og man kan derfor komme gennem alle faserne fem gange på en nat, hvis man sover 7,5 timer.

Den første fase består af let søvn, hvor dagens indtryk bliver lagret, mens den anden fase består af den dybe søvn, hvor hjernen rydder op i informationer og frasorterer affaldsstoffer. Den sidste søvnfase består af REM-søvnen, der er helt essentiel for at færdigudvikle og reparere hjernen.

Mens sovende nyfødte befinder sig i REM-søvnen i omtrent halvdelen af tiden, fylder REM-søvnen hos et barn på 10 år blot omkring en fjerdedel af dets søvn. Og mængden af REM-søvn falder yderligere gennem livet. Det understreger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum over for DR som kommentar til det nye studie.

– Hjernen ændrer sig meget i barndommen. Med alderen oplever du mindre REM-søvn, så der er mindre tid, hvor hjernen bliver repareret, desto ældre du bliver, siger hun.

Ifølge forskerne bag det nye studie er den mindre andel af REM-søvn i 2,5 års alderen et tegn på, at hjernen er færdig med at udvikle sig selv, hvorefter den begynder at reparere dagens små, ufarlige skader. Derfor er det også vigtigt, at børn får masser af søvn.

– Det er vigtigt, at barnet får nok REM-søvn, så der er tid til alt det arbejde i hjernen, understreger Birgitte Rahbek Kornum.

Babysøvn: Baby skal altid sove på ryggen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: ScienceAdvances, DR