Hjemmefødsel: Det skal du være opmærksom på

Hvis du overvejer at føde hjemme, er der en række ting, du skal vide. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 22. juni 2021 

En hjemmefødsel er for nogle familier det rigtige valg. Det kan virke mere trygt at være i velkendte omgivelser, hvor man selv er på hjemmebane, og hvor jordemoderen er gæst – frem for at være på et hospital, hvor det er omvendt. 

Går du og overvejer, om din forestående fødsel skal være foregå derhjemme, så læs med her. Der er nemlig nogle ting, du skal være opmærksom på. 

Læs også: Det skal du have styr på inden fødslen 

Ikke alle kan føde hjemme

Det er ikke alle, som kan blive godkendt til at føde hjemme. På eksempelvis Rigshospitalet godkendes man kun til en hjemmefødsel, hvis blandt andet fødsel går i gang af sig selv til termin (uge 37+0 til 41+6), hvis du er sund og rask og ikke tidligere har haft komplicerede fødsler eller kejsersnit, og hvis du maks har født tre gange før.

Læs mere om kriterierne her 

Tag beslutningen i god tid

For at kunne forberede dig mentalt og praktisk, er det en god idé at udtrykke ønske om hjemmefødsel overfor jordemoder og læge og tage beslutningen tidligt i graviditeten. 

Læs også: Den vaginale fødsel 

Du kan ikke få medicinsk smertelindring 

Inden du tager beslutningen om en hjemmefødsel, er det vigtigt at være velinformeret, så du ved, hvad der kommer til at foregå, og hvilke muligheder der er og ikke er. Eksempelvis er det ikke muligt at få medicinsk smertelindring under en hjemmefødsel (rygbedøvelse, lattergas eller pudendusblokade). 

Fødslen kan blive flyttet til hospitalet

Selvom planen er en hjemmefødsel, kan der opstå situationer, der gør, at fødslen bliver flyttet til hospitalet. For eksempel hvis der opstår komplikationer under fødslen. I kan også risikere at skulle på hospitalet umiddelbart efter fødslen, hvis barnet har det dårligt. 

Tal fra Region Hovedstaden viser, at 40-45 procent af førstegangsfødende overflyttes i løbet af en hjemmefødsel, mens flergangsfødende overflyttes i 5-10 procent af forløbene.

Læs også: Sådan håndterer du din frygt for at føde  

Du skal forbi hospitalet efter fødslen

Efter fødslen skal du selv tage på hospitalet med dit nyfødte barn for at få foretaget de rutinemæssige undersøgelser, der normalt foretages i direkte forlængelse af en hospitalsfødsel.

Læs også: 5 ting du skal vide om en sædefødsel

Vær opmærksom på covid-19 restriktioner

Coronapandemien har endnu ikke sluppet Danmark helt, og derfor skal du også være opmærksom på de gældende covid-19 restriktioner. Det gælder både i forhold til hygiejnen i hjemmet, test, antallet af pårørende ved fødslen, isolation inden fødslen etc. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Alt Om Børns artikel om hjemmefødsler og Rigshospitalet om hjemmefødsler