Gulsot kan nu behandles i hjemmet

Foto: iStock.com

Det er nu slut med lange indlæggelser med en lille nyfødt på grund af gulsot – i hvert fald på Rigshospitalet, hvor man nu kan behandle gulsot med et lystæppe i hjemmet. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 12. september 2019

Efter en projektperiode fra januar til april i år har man nu valgt på Rigshospitalet at have et fast tilbud om behandling af gulsot i hjemmet. Testperioden viste, at det både var sundhedsfagligt forsvarligt at flytte behandlingen hjem, og de nybagte forældre på Rigshospitalet tog godt imod tilbuddet. 

Normalt behandles gulsot på neonatalafdelingen eller barselsafsnittet, men fremover er det muligt at gøre det hjemme på sofaen. Rent praktisk fungerer det sådan, at den nyfødte lægges afklædt på et lystæppe hele døgnet i en til to dage med et par beskyttende stofbriller om øjnene. Det er dog stadig muligt at amme og skifte barnet som normalt. Forældrene vil desuden blive grundigt oplært i brugen af lystæppet, samt hvilke ting de skal holde øje med hos den nyfødte, mens behandlingen står på. 

Læs også: Fød i hjemlige omgivelser på hospitalet 

Leveren er endnu umoden
Gulsot er meget almindeligt og ufarligt for de fleste nyfødte. Den gule hud skyldes, at leveren stadig er umoden og ikke klar til at nedbryde stoffet bilirubin (nedbrydningsprodukt fra blodet) helt og derfor ophobes i kroppen. Behandlingen med lystæppet hjælper derfor den nyfødte med at få omdannet bilirubin til et stof, som kan udskilles med urin eller afføring. 

Normalt udvikles gulsot to til tre dage efter fødslen og varer omkring én uge. Hvis det opstår inden for det første levedøgn eller ikke er forsvundet efter to uger, er det vigtigt, at det bliver undersøgt nærmere, da et meget højt niveau af bilirubin skal være skadeligt. 

Kilde: Rigshospitalet , Netdoktors artikel om gulsot, Alt Om Børns artikel om gulsot hos nyfødte 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her