Guide: Beskyt dit barn i den digitale verden

Tablets, apps og streamingtjenester er en stor del af børns liv allerede fra en tidlig alder. Men hvordan hjælper og beskytter man bedst sine børn i den digitale verden? Alt Om Børn guider dig igennem.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 9. marts 2021

Vi kan ikke komme uden om den digitale verden, og det kan vores børn heller ikke. Tablets, apps og streamingtjenester er i dag en stor del af livet som barn, men det kan hurtigt ende i indkøb af dyre spil, visninger voldsomme videoer eller deling og eksponering af upassende indhold. Derfor giver vi dig her gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine børn i en verden propfyldt med digitalt indhold. 

Læs også: Voldsomme Gurli Gris-videoer i omløb 

Download apps 

Sidder dit barn med din mobil eller tablet kan der hurtigt være downloadet både mange, dyre og upassende apps, hvis ikke man er opmærksom. I GooglePlay og AppStore, hvor man downloader apps til henholdsvis Androids og Apples styresystemer, kan du indstille en børnesikring, således at du kan filtrere og begrænse, hvad der kan downloades. 

Se hvordan hos Google

Se hvordan hos Apple 

Google 

Også børns Google-søgningen kan ende et helt forkert sted. Upassende billeder og indhold er nemt tilgængeligt på internettet, og derfor har du også her mulighed for at aktivere ‘beskyttet søgning’ på både Google appen og i browseren på både telefon, tablet og computer. 

Se hvordan hos Google 

Læs også: 5 gode råd til billeddeling af børn 

YouTube 

70 procent af alle børn mellem 7 og 12 år bruger YouTube dagligt. Men også her kan upassende indhold  nemt blive vist. Derfor har du også her mulighed for at beskytte dine børn. Youtube har blandt andet lavet en kanal, der hedder YouTube Kids, som er særligt egnet til børn. YouTube har desuden samlet en række værktøjer og tips og tricks til forældre – blandt andet er der en indstilling på YouTube, der hedder ‘begrænset indhold’, som filtrerer potentielt stødende indhold fra. 

Se mere om hos YouTube Kids og Google YouTube Support 

Læs også: Sådan taler du med dit barn om YouTube

Streamingtjenester 

Der findes efterhånden et hav af streamingtjenester, hvor alt fra tegnefilm og komedier til gysere og voldsomme actionfilm findes. De fleste streamingtjenester giver dog mulighed for forældreindstillinger og/eller har sin egen specifikke kanal, hvor børnevenligt indhold er samlet, således at børn ikke udsættes for film, der er for voldsomme. Det gælder blandt andet Netflix, Viaplay og DR. 

Kilder: Google Play forældrekontrol, Apple forældrekontrol, Google forældrekontrol,  YouTube Kids, Google YouTube Support, Børns Vilkår, Netflix, Viaplay og DR.