Graviditet og rejser i en coronatid: Sådan skal du forholde dig

Det er igen muligt at rejse på sommerferie i udlandet. Er du gravid, og overvejer du en ferie til sydens sol, inden baby melder sin ankomst, er der dog nogle forhold, du bør være opmærksom på i forbindelse med coronavirus og graviditet.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 6. juli 2020

Grænserne er igen åbne til en stor del af Europas lande, og det er muligt at rejse på sommerferie i udlandet. Mens sol og sommer på en hvid sandstrand lokker, er coronavirus dog på ingen måde forsvundet.

Udenrigsministeriet anbefaler, at man husker at tage sine forholdsregler ved at følge Sundhedsstyrelsens 5 råd for at beskytte sig selv og andre mod coronavirus, ligesom at man skal overholde de lokale myndigheders anvisninger på feriedestinationen.

Hvis du er gravid og planlægger en ferie til udlandet, er der dog en række forhold, du bør overveje, før du rejser.

Forsigtighedsprincip: Gravide er i risikogruppe

Gravide er mere modtagelige for infektioner, der påvirker de øvre luftveje. Sundhedsstyrelsen betragter derfor ud fra et forsigtighedsprincip gravide som en risikogruppe i forbindelse med coronavirus.

Læs også: Gravide er mest sårbare overfor coronavirus sent i graviditeten

Det betyder, at der gælder de samme forholdsregler for gravide som ved andre grupper, der har øget risiko for at blive alvorligt syge med coronavirus. Udenrigsministeriet anbefaler, at personer med øget risiko taler med egen læge, før de planlægger en rejse til udlandet.

Hvis du vælger at rejse

Vælger du som gravid at rejse på sommerferie til udlandet, er det vigtigt, at du løbende holder dig opdateret om de lokale myndigheders retningslinjer på din feriedestination. Du bør naturligvis også være opmærksom på, at der fortsat er nogle lande, som Udenrigsministeriet fraråder danskerne at rejse til. Du kan se rejsevejledninger for de enkelte lande her.

Du kan eventuelt hente Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan holde dig opdateret og finde vigtige informationer i forbindelse med din rejse.

Du bør desuden sikre dig, at du har en rejseforsikring, der dækker dine behov. Er du i tvivl om, hvorvidt forsikringen dækker, bør du ringe til dit forsikringsselskab.

Du må gerne flyve som gravid

Som udgangspunkt må du gerne flyve under din graviditet, hvis den forløber, som den skal. De fleste flyselskaber tillader gravide at flyve med frem til uge 36 i graviditeten, mens andre allerede sætter grænsen ved uge 32. Det skyldes naturligvis, at der er større chance for, at din fødsel går i gang jo tættere på termin, du kommer. Du kan læse mere om nogle af flyselskabernes regler her.

Læs også: Graviditet og rejse: 8 spørgsmål til jordemoderen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Alt Om Børns artikel Graviditet og rejse: 8 spørgsmål til jordemoderen, Udenrigsministeriets rejseråd i en tid med COVID-19, Sundhedsstyrelsens 5 råd Sundhedsstyrelsens FAQ