Gravide er mest sårbare overfor coronavirus sent i graviditeten

Sundhedsstyrelsen betragter ud fra et forsigtighedsprincip gravide som risikogruppe i forbindelse med coronavirus. Et nyt britisk studie viser, at gravide er mest sårbare for coronavirus i den sidste del af graviditeten.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 10. juni 2020

Den nye coronavirus er fortsat så ny, at man inden for lægevidenskaben endnu ikke ved nok om, hvordan den opfører sig, og dermed hvilke grupper der er mest udsatte.

En af de risikogrupper, der har været tvivl om, er gravide. Ud fra et forsigtighedsprincip betragter Sundhedsstyrelsen gravide som en risikogruppe, da gravide generelt kan være mere modtagelige overfor infektioner, der rammer de øvre luftveje, som fx coronavirus. Det betyder blandt andet, at gravide, der arbejder i social-, sundheds-, og ældresektoren eller i dagtilbud for 0-6 årige, ikke bør arbejde med tæt kontakt til patienter, borgere eller børn fra graviditetens uge 28.

Et nyt britisk studie har undersøgt Storbritanniens indlæggelser af gravide med coronavirus. Studiet viser, at gravide er mest udsatte overfor coronavirus i den sidste del af graviditeten.

Læs også: Nyt studie undersøger, hvordan corona-nervøsitet påvirker graviditet

Afstand er vigtigt sent i graviditeten

Studiet er baseret på 427 gravide, som har været indlagt med påvist coronavirus mellem den 1. marts og den 14. april 2020.

Størstedelen af de indlagte gravide med coronavirus var i 2. eller 3. trimester. Langt de fleste af indlæggelserne havde gode udfald, og overførsel af coronavirus fra mor til barn forekom kun sjældent. Studiet viste dog, at der var større behov for akut behandling blandt visse minoritetsgrupper, og forskerne bag studiet opfordrer til, at årsagerne undersøges nærmere.

Studiet fremhæver desuden, at det på baggrund af resultatet er ekstra vigtigt, at gravide holder god afstand til andre mennesker i den sene del af graviditeten.

Læs også: Færre børn født for tidligt under corona-lockdown

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Sundhedsstyrelsen, BMJ