Gravid og på antidepressiv medicin: Sådan påvirkes barnet

Der er en øget risiko for, at dit barn udvikler en psykisk lidelse senere i livet, hvis du tager antidepressiv medicin under graviditeten, viser en ny dansk undersøgelse.


Original forfatter Ema Seferovic, Redaktionsassistent

Senest opdateret 12. september 2017


I de seneste par år er der sket en stigning i brugen af antidepressiv medicin hos gravide kvinder i Danmark, påpeger forskerne Xiaoqin Liu og Trine Munk-Olsen i et nyt dansk studie, der undersøger sammenhængen mellem gravides indtag af antidepressiv medicin og barnets psykiske udvikling.


Undersøgelsen, der er lavet på baggrund af mere end 900.000 danske børn, viser, at børn af mødre, der er blevet behandlet med antidepressiv medicin under graviditeten, har en øget risiko for at udvikle en psykisk sygdom senere i livet.  


Ifølge Trine Munk-Olsen, der er seniorforsker ved Center for Registerforskning, Aarhus BSS, Aarhus Universitet, kan der være flere årsager til det.


– Vi kan ikke afvise, at medicinpåvirkning af fosteret direkte har en indflydelse på resultaterne. Men vi vurderer, at det i lige så høj grad er et udtryk for, at psykisk sygdom er arveligt, siger Trine Munk-Olsen til Politiken.


Læs også: Gravid på antidepressiv? Jeg er desperat!  


Trods studiets resultater vil forskerne,  Xiaoqin Liu, der er førsteforfatter på studiet, og seniorforsker Trine Munk-Olsen, stadig ikke fraråde indtaget af antidepressiv under graviditeten, da det først og fremmest er op til den enkelte kvinde og hendes læge eller psykiater at afgøre om en behandling med antidepressiv medicin er nødvendig og forsvarlig.


Undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet British Medical Journal og kan læses her.

Kilde: Politiken