Gravid: Epilepsimedicin øger risikoen for barns ADHD

Foto: iStock.com

Tager man epilepsipræparatet Valproat under sin graviditet, øges risikoen for, at barnet udvikler ADHD.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 08.01.2018

Der er flere udfordringer forbundet med at epilepsi og graviditet, fordi nogle epilepsipræparater kan påvirke fosteret negativt, mens det samtidig er nødvendigt at være medicineret under graviditeten. Særligt præparatet Valproat har vist sig at påvirke fosteret på flere måder. Ny forskning fra Aarhus Universitet har nu påvist endnu en negativ konsekvens ved brugen af præparatet under en graviditet.

– Undersøgelsen viser, at risikoen for at et barn får konstateret ADHD er højere, hvis barnet har været udsat for valproat under graviditeten, end hvis barnet ikke har været udsat for lægemidlet, siger overlæge Jakob Christensen, der står bag undersøgelsen.

Resultaterne viser, at risikoen for, at barnet udvikler ADHD øges med 48 procent i forhold til den generelle risiko. Der er ikke påvist en sammenhæng mellem anden epilepsimedicin og ADHD.

Læs mere: Har mit barn ADHD?

Ikke den eneste konsekvens

Allerede i 2014 kom EU’s Bivirkningskomite med en række restriktioner på brugen af Valproat blandt kvinder, fordi forskning allerede dengang viste en sammenhæng mellem præparatet under graviditet og udviklingsproblemer, misdannelser og autisme hos barnet. Tidligere forskning fra Aarhus Universitet har desuden påvist en sammenhæng mellem brugen af Valproat og risikoen for bogligt svage børn.

Tag kontakt til lægen

På grund af de mange konsekvenser og udfordringer ved brug af Valproat under graviditeten er det vigtigt, at man som kvinde kontakter sin læge forud for en graviditet. Samtidig bør man følges tæt i løbet af en graviditet.

– Det er vigtigt at kvinder, som er i behandling med epilepsimedicin, konsulterer deres læge, før det bliver gravide for at planlægge det bedst mulige forløb i graviditeten. Det gælder om at vælge den medicin, som har størst chance for at holde kvinden fri for anfald i graviditeten, men som samtidig sikrer mindst mulig risiko for de ufødte barn, siger Jakob Christensen.

Læs mere: ADHD: Skræddersyet træning har bedst effekt

Bag om studiet

Studiet tager udgangspunkt i mere end 913.000 børn og deres mødre. Her blev sammenhængen mellem Valproat og graviditet undersøgt med udgangspunkt i, hvorvidt moren havde indløst recepter på Valproat, og hvorvidt barnet havde en ADHD-diagnose eller fik ADHD-medicin.

Kilde: Aarhus Universitet, Aarhus Universitet, The Journal of the American Medical Association , Lægemiddelstyrelsen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her