Godt nyt: Coronasmitte hos gravide påvirker ikke fosteret

Det påvirker ikke fosteret og fødslen, hvis den gravide har været smittet med coronavirus i graviditeten. Det viser ny forskning fra Hvidovre Hospital.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 18. november 2020

Da coronaepidemien brød ud i foråret, var der stor uvished om, hvorvidt gravide og fostre var særligt udsatte for den nye virus. Uvisheden skyldtes den store mangel på viden om coronavirus i graviditeten. Af den grund anser Sundhedsstyrelsen fortsat – ud fra et forsigtighedsprincip – gravide som en risikogruppe.

Men der er ingen grund til bekymring hos gravide og deres partnere. Det fastslår et nyt studie fra Hvidovre Hospital. Studiet viser, at det ikke er forbundet med komplikationer under fødslen eller hos det nyfødte barn, at den gravide har været smittet med coronavirus under graviditeten.

Coronavirus: Hvordan skal jeg forholde mig som gravid?

Blodprøver viser antistoffer hos nyfødte

Studiets resultater er baseret på blodprøver indsamlet fra april til juli 2020. I blodet har forskerne ledt efter spor på antistoffer mod coronavirus, der peger på tidligere smitte med COVID-19. Studiet inkluderer således blodprøver fra 1313 fødende kvinder og 1188 partnere samt navlesnorsblod fra 1206 nyfødte børn. Forskerne har sammenlignet blodprøverne med fødselsforløb samt de nyfødtes helbred.

Hos en del af de nyfødte fandt forskerne antistoffer i blodet, og disse har fosteret med stor sandsynlighed fået fra moren gennem moderkagen. Det fremhæver Henriette Svarre Nielsen, der er forskningsansvarlig på Hvidovre Hospital.

– Vi fandt, at 2,5 procent af de fødende var smittet med coronavirus, og i virkeligheden har mødrene overført immunitet til deres fostre. Det er et rigtig beroligende resultat, siger hun til DR.

Studiets resultater skal dog tages med visse forbehold. Forskerne fremhæver, at studiet er begrænset af det lave smittetal i foråret samt det brede tilbud af sundhedsydelser i Danmark. Det er derfor ikke sikkert, at studiet ville nå frem til den samme konklusion i områder og lande med markant højere smittetal. 

Der forskes nu videre på området. Forskerne vil blandt andet undersøge forekomsten af antistoffer i modermælken.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Hvidovre Hospital, DR