Genåbning: Coronatest ikke påkrævet ved lægebesøg for de mindste

De mindste børn kan nu blive tilset hos egen læge uden en forudgående coronatest, selvom de har symptomer, der kan være tegn på COVID-19. Så længe der ikke er nogen i den nærmeste familie, som er smittet. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 18. maj 2021 

Meget har været anderledes på grund af coronapandemien, og tilgangen til sundhedsvæsnet er ingen undtagelsen. Men flere og flere dele af samfundet er som bekendt ved at vende tilbage til normalen, og det gælder også adgangen til egen læge.

Læs også: Forskere vil undersøge coronasenfølger hos børn

For børnefamilier rundt om i landet betyder det, at familiens yngste medlemmer nu kan blive tilset hos den praktiserende læge uden forudgående coronatest, selvom der er tale om luftvejssymptomer eller feber, der potentielt kan være tegn på COVID-19. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at det dog er under forudsætning af, at der ikke er nogen i hjemmet, som er smittet. 

De mindste børn bliver nemlig sjældent er smittet med virusset, og hvis de bliver, smitter de som regel ikke uden for egen familie. 

Genåbningen sker, fordi de regionale hosteklinikker, der blev oprettet i efteråret 2020, nu bliver nedlagt. 

Læs også: Råd til familier med sårbare børn i en coronatid 

Test af større børn 

De større børn over 6 år og voksne, der har symptomer, vil kunne blive tilset hos egen læge, hvis de får henvisning til en hurtig PCR coronatest. Her vil analysen af prøven blive prioriteret, så man kan blive tilset dagen efter, at man har fået et negativt svar. 

Læs også: Børn og mundbind: Det skal du vide

Man kan også blive tilset samme dag, hvis det er muligt at være helt adskilt fra de øvrige patienter i praksissen. Er der behov for at blive tilset samme dag, og at det samtidig ikke kan blive håndteret hos den praktiserende læge, kan man blive henvist til den nærmeste fælles akutmodtagelse (FAM). 

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Sundhedsstyrelsen