Forskning: Yngste kvinder er ikke mest frugtbare

Fertilitet

Kvaliteten af kvindens æg er lavere i teenageårene, stiger i 20’erne og bliver dårligere igen 30’erne, og det har betydning for fertiliteten.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 19. november 2019  

Du har måske ofte hørt, at det er bedst at få børn tidligt, og at alderen har stor betydning for særligt kvindens frugtbarhed. Men ny forskning viser, at fertiliteten faktisk ikke er højest hos de yngste kvinder. Sandsynligheden for at blive gravid er nemlig lavere i teenageårene, hvorefter sandsynligheden stiger i 20’erne og starten af 30’erne, for derefter at falde igen, konkluderer det internationale studie med Københavns Universitet i spidsen. Det skriver DR

Læs også: 10 gode råd til kvinder om fertilitet 

Overraskende resultater

Studiets resultater overrasker forskerne bag, da man hidtil har troet, at æggenes kvalitet kun kunne forværres.

– Vi havde ikke regnet med at finde ud af, at kvinders æg faktisk kan få det bedre. Men det gør de fra teenageårene og op i 20’erne, siger forskningsleder på undersøgelsen, Eva Hoffmann, professor på institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet til DR.

Den svingende kurve skyldes, at forskerne i undersøgelsen har påvist, at både helt unge kvinder og kvinder i 30’erne har flere kromosomfejl på æggene end kvinder i 20’erne. Kromosomfejlene øger sandsynligheden for, at befrugtede æg bliver afstødt af kroppen. Tidligere undersøgelser har vist, at omkring 10 procent af ægcellerne har unormale kromosomtal hos en 35-årig kvinde, og at andelen stiger stødt derfra. Andelen stiger nemlig til 30 procent hos 40-årige, 40 procent hos 43-årige og op imod 100 procent hos kvinder over 45 år. 

Håbet er, at den nye undersøgelse kan bruges til at finde metoder til, at kvinder kan bevare fertiliteten længere. 

Læs også: Til eksperterne: 8 spørgsmål om fertilitet 

Alder kan ikke stå alene

Der er en lang række faktorer, som påvirker kvinders fertilitet. Tidligere forskning har blandt andet klarlagt, at rygning, klamydia, cannabis, koffeinindtag, alkohol, kost, fysisk aktivitet og mangel på samme, samt overvægt og undervægt alt sammen også har en indvirkning på fertiliteten. 

Det kan du læse mere om i Netdoktors artikel om råd til kvinder om fertilitet  

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: DR, Alt Om Børns artikel om alderens betydning på fertiliteten, Netdoktors artikel om råd til kvinder om fertilitet