Forskere undersøger: Kan MFR-vaccine gives tidligere?

Foto:iStock.com

Den første del af MFR-vaccinen gives ved 15-måneders alderen, men et nyt studie vil nu undersøge, om man kan give den, allerede fra barnet er seks måneder.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 27.03.2019

I Danmark vaccinerer man mod mæslinger, når børn er 15 måneder og igen ved fire-årsalderen. Men de seneste måneder er der konstateret flere tilfælde af mæslinger – også hos to babyer under 15 måneder.

Et nyt studie vil derfor nu undersøge muligheden for, at man kan vaccinere børn allerede fra de er seks måneder. Det skriver Ugeskriftet.dk.

Læs også: Myte aflives igen – ingen sammenhæng mellem MFR og autisme

Antistoffers ophør

Lige nu venter man at vaccinere, til barnet er 15 måneder gammel, fordi det indtil da har en mængde antistoffer fra moren, som dels beskytter barnet mod mæslinger, og dels neutraliserer vaccinen, så dens effekt mindskes. Men at en baby på eksempelvis 13 måneder får mæslinger tyder ifølge forsker og børnelæge Lone Graff Stenballe, at antistofferne har været opbrugt tidligere.

MFR-vaccinen blev indført i 1987, og efter det er sygdommen næsten blevet udryddet i Danmark. Mødre med vaccinen vil føde børn, hvor de beskyttende antistoffer er lavere og vil ophøre hurtigere hos barnet. Det er ikke ny viden, men forskerne bag det kommende studie mener, at det nu er på tide at finde ud af, om det betyder, at man kan vaccinere mod mæslinger tidligere.

Du kan læse mere om selve sygdommen i Netdoktors artikel om mæslinger

Kilder:

Ugeskriftet.dk,  Styrelsen for Patientsikkerhed 1,  Styrelsen for Patientsikkerhed 2, Netdoktors artikel om mæslinger,  Sundhedsstyrelsen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her