Forskere: Ingen sammenhæng mellem gulsot og autisme

Forældre skal ikke frygte, at gulsot øger risikoen for autisme, fortæller dansk forsker.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 2. marts 2021

Det skabte bekymring blandt forældre, da et videnskabeligt studie for omkring 10 år siden konkluderede, at nyfødte med gulsot havde større risiko for at få autisme. Men efter en gennemgang af 36 studier på området og en vurdering af deres videnskabelige kvalitet slår en gruppe danske forskere fra Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet fast, at gulsot ikke øger risikoen for autisme. Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse. 

Monica Lauridsen Kujabi, der er læge og tilknyttet Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital håber, at resultaterne kan berolige.

“Når vi vurderer de mange undersøgelser ud fra deres videnskabelige kvalitet, så finder vi ingen sammenhæng mellem gulsot og autisme, siger hun og fortsætter:

“Derfor håber vi, at vores studie både kan berolige forældre og forklare baggrunden for de sammenhænge, der tidligere er fundet.”

Læs også: Hvad kendetegner autistisk adfærd?

Grundlæggende problemer i flere studier 

Forskerne har gennemgået 36 studier, der undersøger gulsot og autisme, og blandt dem blev ni undersøgelser vurderet som værende af høj kvalitet. De resterende undersøgelser havde en række grundlæggende problemer, der kunne påvirke resultaterne og sammenhængen mellem gulsot og autisme. 

Blandt andet kan undersøgelser, hvor forældre til børn med og uden autisme har skulle angive, hvorvidt deres barn var gul i huden som spæd, give misvisende resultater. Det skyldes, at forældrene til børn med autisme måske husker alle detaljer, mens dem med et barn uden autisme har glemt dem.  

Læs også: Gulsot kan nu behandles i hjemmet

Derudover er der faktorer, som gør, at det svært at sammenligne eksempelvis indlagte spædbørn med ikke indlagte spædbørn. Er man indlagt, er der nemlig større sandsynlighed for at blive diagnosticeret med gulsot, selvom symptomer på gulsot ikke er årsagen til indlæggelsen. Samtidig kan indlagte børn ofte ikke sammenlignes med børn, der ikke er indlagt i forhold til risikofaktorer. 

Derfor slår forskerne nu fast, at studier af høj kvalitet og med sammenlignelig data ikke viser en sammenhæng mellem gulsot og autisme. 

“I vores undersøgelse har vi lavet en sammenfattende analyse af de studier, som rent faktisk er sammenlignelige og har en høj kvalitet. Og ud fra det konkluderer vi, at forældre ikke behøver at bekymre sig om, at der er en sammenhæng mellem gulsot og barnets senere adfærd i form af autisme,” siger Monica Lauridsen Kujabi. 

Læs også: Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme

Gener spiller den største rolle 

Men hvad er så årsagen til autisme, vil man nok spørge sig selv om nu. Et tidligere studie fra 2019, der blev offentliggjort i tidsskriftet JAMA Psychiatry, konkluderer, at den væsentligste årsag til autisme er gener. Faktisk er det ifølge studiet 80 procent gener, der er årsag til autisme – dog er det ikke klart hvilke gener. 

Derudover peger studiet på, at der er en række miljøfaktorer, som også kan medvirke til autisme. Det er blandt andet sprøjtemidler, morens alder og influenza under graviditeten. Andre studier har desuden vist, at hvis moren tager epilepsipræparatet valproat under graviditeten, kan det øge risikoen for autisme hos barnet. 

Læs mere: Hvad er årsagen til autisme?

Kilde: Aarhus Universitetshospital, Alt Om Børn: Gener er den vigtigste årsag til autisme, Epilepsiforeningen, JAMA Psychiatry, 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her