Forbedret immunsystem hos børn, der leger i naturen

Finske børnehavebørn fik bedre immunsystem på bare én måned, da et hold forskere tilføjede skovbund, græs og plantekasser til deres legeplads.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 9. november 2020

Børn, der vokser op på landet og er i god kontakt med naturen, har mindre risiko for at udvikle sygdomme forbundet med immunsystemet.

Det skyldes, at vi aktiverer forskellige dele af immunsystemet, når vi kommer i kontakt med naturen. Modsat stiger risikoen for sygdomme i immunsystemet, hvis man ikke udsættes for varierede mikroorganismer. Det er et udbredt fænomen, og årsagerne hertil skal findes i god hygiejne, et liv i byen og en mangelfuld kontakt med naturen.

En gruppe finske forskere fra University of Helsinki har i et nyt studie undersøgt, hvad det betyder for børnehavebørns helbred, at de leger på en legeplads med elementer fra naturen.

Skovbund og plantekasser på legepladsen

Det nye studie har fulgt ti finske børnehaver gennem en måned. Forud for undersøgelsen blev der tilføjet skovbund, græs og plantekasser til børnehavernes udendørs legepladser.

I alt var 75 børnehavebørn i alderen 3-5 år med i studiet. Ændringer i børnenes immunsystem blev sammenlignet med børn i normale børnehaver samt naturbørnehaver.

Konklusionen var klar. På deres hud og i deres tarme fandt forskerne en forøget mængde af varierede mikroorganismer, og børnenes immunsystem var forbedret på bare én måned.

Studie: Daginstitutioner styrker børns fysiske og psykiske helbred

Klare fordele ved mere natur i børnehaver

Forskerne har en klar opfordring på baggrund af studiet.

– Legepladser i alle børnehaver bør transformeres til grønne områder, eftersom det vil forbedre reguleringen af børnenes immunsystem på bare én måned, siger Aki Sinkkonen, der er en af forskerne bag studiet.

Et forbedret immunsystem er ikke den eneste fordel ved, at børnene bruger mere tid med naturen, understreger hun.

– Endvidere vil børnenes motoriske færdigheder og evne til at koncentrere sig forbedres, og de vil få et nært forhold til naturen.

Læs også: Børn har godt af at være på egen hånd i naturen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: University of Helsinki