Forår: Husk solcremen – mange glemmer det

Travlhed, glemsomhed og manglende viden om solbeskyttelse gør, at mange forældre ikke får smurt børnene ind i solcreme, selvom det er nødvendigt – allerede nu.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 3. april 2019 (senest opdateret 31. marts 2020)

Temperaturen er stigende – og det samme er antallet solskinstimer. Foråret er kommet, og det betyder, at solcremen skal findes frem. Desværre glemmer mange forældre at smøre børnene ind i solcreme, selvom det er nødvendigt. Det viser en undersøgelse fra 2019 foretaget for Børneulykkesfonden og Derma. Travlhed, glemsomhed og manglende viden om, hvornår man bør beskytte børnene, er nogle af af grundene.

Læs også: 5 myter om solcreme

Det er UV-indekset, der afgør, om man bør beskytte sig selv og børnene mod solens stråler. Grænsen går ved UV-indeks 3. Derfor er det altid en god ide også at tjekke UV-indekset, inden I skal ud ad døren. Selvom det er overskyet kan solens stråler nemlig godt slippe igennem. På en sommerdag kan mellem 30 – og 70 procent af strålerne komme igennem skyerne. Det fremgår af Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Sådan beskytter du børnene i solen

Det er ikke kun solcreme, der kan beskytte børnene mod solens stråler. Også tøj, hatte, skygge og solbriller hjælper. Her har vi samlet 7 råd til, hvordan du som forælder bedst beskytter dit barns hud:

  1. Både børn og voksne bør ikke opholde sig for meget i solen og bør forsøge at finde skygge. Helt små børn bør dog slet ikke få direkte sol på huden, da de er ekstra følsomme over for solskoldning.
  2. Brug minimum en solcreme af faktor 15, når I er i Danmark.
  3. Sørg for, at solcremen både beskytter mod UVA- og UVB stråling.
  4. Smør solcremen på 20-30 minutter før, barnet skal ud i solen. Brug nok solcreme. En huskeregel er “én krop, én håndfuld solcreme”. Vær desuden ekstra opmærksom på særligt udsatte steder, eksempelvis skuldre, næse og øre.
  5. Giv dit barn en solhat på, når UV-indekset er over 3. Den skal dække hoved, ører, ansigt og nakke. Sørg desuden for, at dit barn har en solhat med i børnehave, vuggestue, dagpleje eller skole.
  6. Giv dit barn solbriller på med UV-beskyttelse i. Sørg for, at dit barn også har et par i institutionen.
  7. Beskyt dit barns hud med tøj, der dækker nakke, krop, ben og arme – i hvert fald til og med knæ og albuer.

Kilde: Børneulykkesfonden, Kræftens Bekæmpelse, Netdoktors artikel om sikkerhed i solen

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her