For tidligt fødte børn: Støtte i hjemmet giver færre fødselsdepressioner

Det kan have en stor betydning for en nybagt mor til et for tidligt født barn at kunne komme hjem og få vejledning og støtte frem for at være indlagt på hospitalet. Det viser et nyt dansk studie. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 25. maj 2021 

At føde et barn for tidligt kan sætte familien i en skrøbelig, følelsesmæssig situation. Men noget tyder på, at det kan have en positiv indflydelse på kvindens mentale trivsel, hvis støtte, hjælp og vejledning i stor udstrækning foregår i hjemmet frem for under indlæggelser på hospitalet. Det viser et nyt dansk studie.

Læs også: Sundhedsplejersken kan hjælpe mod fødselsdepression 

Giver følelsen af at være tilstrækkelig 

Studiet konkluderer, at muligheden for at være hjemme, men være i tæt kontakt med hospitalet kan mindske risikoen for, at nybagte mødre til for tidligt fødte får en fødselsdepression. I studiet så man nemlig et fald i antallet af svære fødselsdepressioner på 23 procent, når kvinden kunne komme hjem og få vejledning og støtte derfra. Og ifølge en af forskerne bag studiet, er der en helt særlig grund til det:

“Mange af de mødre, der kommer tidligt hjem efter fødslen, beskriver det som en rolig og god oplevelse af ansvar og tilstrækkelighed, fordi de er på egen hånd i hjemlige og trygge omgivelser. Og der er stadig mulighed for kontakt til hospitalet døgnet rundt, og det er en rigtig god model,” siger forsker Kristine Andersen og fortæller, at det netop ofte er følelsen af utilstrækkelighed, der fylder, når man er indlagt efter en for tidlig fødsel. 

“De kvinder, der føder for tidligt, beskriver ofte, at de føler sig splittede mellem at tilbringe tid med familien og at være der for det nyfødte barn. Ligeledes kan mødrene blive ramt af dårlig samvittighed og utilstrækkelighed, når de ikke fungerer som barnets primære omsorgsperson. Den rolle udfyldes oftest af afdelingens sygeplejersker, der har grundig uddannelse i pleje af nyfødte.”

Læs også: Mænd kan også få fødselsdepression 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Aarhus Universitet