Flere kvinder får gentagne spontane aborter

I løbet af 10 år er antallet af gentagne spontane abort steget markant. Det viser et svensk studie.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 06.09.2018

I løbet af en 10-årig periode er antallet af spontane aborter steget med op mod 74%, og årsagen dertil er lidt af et mysterium for lægerne. Det skriver DR.

Ifølge danske forskere, som DR har talt med, kan resultaterne overføres til Danmark, da vi også her oplever en stigning i antallet af spontane aborter.

Læs mere: Spontan abort

Flere teorier end fakta

For lægerne kan det være svært at klargøre alle årsagerne til den markante stigning. En del af årsagen kan findes i den fødende kvindes alder, mens de øvrige årsager forbliver ved spekulationer.

– Jeg tror, at der er mere end én årsag. Men vi har flere teorier, end vi har hardcore fakta, siger Henriette Svarre Nielsen, overlæge ved Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet og leder af den danske enhed for gentagne graviditetstab til DR.

Ifølge Netdoktor er der en sammenhæng mellem risikoen for en spontan abort og kvindens alder. Samtidig kan visse sygdomme og tilstande hos moren eller faren også øge risikoen for ufrivillig abort.  

Tre eller flere aborter

Studiet er foretaget af svenske forskere, som har undersøgt forekomsten af tilbagevendende ufrivillige aborter. De gentagne spontane aborter blev defineret ud fra tre eller flere aborter før graviditetsuge 22. Resultatet viste en stigning på 74% fra perioden 2003 til 2012.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: DR, Netdoktor, Wiley’s Obstetrics and Gynaecology hub