Flere idrætstimer forebygger fedme blandt skolebørn

Seks timers idræt frem for de sædvanlige to har en afgørende effekt for børns sundhed og vægt, viser nyt studie.

Af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent 13.08.2018

Flere idrætstimer i folkeskolen kan forebygge fedme og nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme. Det viser resultaterne i en ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet, som er en del af Svendborgprojektet, der har til formål at undersøge betydningen af fysisk aktivitet for børn og unge.

Resultaterne peger på, at seks idrætstimer frem for de sædvanlige to har en betydelig effekt hos børnene.

-Børn, der får seks timers skoleidræt, har mindre fedt i blodet, lavere blodtryk og en bedre insulin-resistens, end de børn, der har to timers idræt om ugen, siger Heidi Klakk, der står bag ph.d-afhandlingen.

Læs også: Når dit barn skal tabe sig

Børn bliver tykkere

Studiet tager udgangspunkt i 1.200 elever fordelt på skoler med henholdsvis seks idrætstimer om ugen og to timers idræt. Resultaterne viser, at antallet af overvægtige børn faldt på de skoler med med seks timers idræt, mens antallet af overvægtige børn steg på de skoler med to timer.

– I begyndelsen af projektet var der lige mange overvægtige børn i idrætsskolerne og kontrolskolerne, men det ændrede sig efter to år. Her var der færre tykke børn i idrætsskolerne, mens der var flere børn i de almindelige skoler, der var blevet overvægtige. Kontrolskolerne følger altså den trend, vi ellers ser i samfundet, hvor danske børn generelt bliver tykkere og tykkere. Det sker ikke på idrætsskolerne. Der bliver udviklingen bremset, siger Heidi Klakk.

Læs også: Søvnmangel kan føre til fedme hos børn og unge

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Syddansk Universitet