Fertilitetsbehandling: Hvordan fortæller man barnet om tilblivelsen?

Mange forældre, som har været i fertilitetsbehandling, ønsker at fortælle deres barn, hvordan det er blevet til. Men hvordan og hvornår skal man gøre det? Det giver vi 6 råd til her.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent. 21.01.2019

Begrundelsen, for at fortælle sit barn om sin tilblivelse igennem fertilitetsbehandling, er blandt mange par og solomødre, at barnet har ret til at kende sin historie. Samtidig ønsker mange ikke at have familiehemmeligheder. Dog ønsker nogle par, blandt andet hvor der er benyttet donorsæd eller donoræg, ikke at fortælle barnet om tilblivelsen af hensyn til barnet og/eller relationen mellem forældre og barn.

Om man vælger den ene eller den anden model er hverken mere rigtigt eller forkert. Dog viser studier, at børn, som er blevet til ved fertilitetsbehandling, føler sig meget ønskede.

Læs mere: Råd til jer i fertilitetsbehandling

6 gode råd

Har du/I besluttet jer for at fortælle barnet om tilblivelsen ved fertilitetsbehandling giver vi her en række råd til, hvordan det bliver en naturlig ting for barnet. Rådene tager udgangspunkt i undersøgelser af børn og voksne født efter fertilitetsbehandling.

  1. Det bør være forældrene, der fortæller barnet om tilblivelsen
  2. Den nemmeste måde at fortælle barnet om sin tilblivelse er ved at begynde, mens barnet er helt lille. På den måde får man integeret det som en naturlig del af barnets livsfortælling. Det kan være fristende at vente på det helt rette tidspunkt at fortælle barnet om tilblivelsen, men det kan resultere i, at man venter i årevis.
  3. Det er en god ide at fortælle historien flere gange under hele opvæksten.
  4. En god måde at fortælle om tilblivelsen er gennem børnebøger. I dag findes flere bøger om tilblivelse ved fertilitetsbehandling.
  5. Hvis man ikke får påbegyndt fortællingen fra begyndelsen, er det bedste råd at få det gjort, inden barnet når puberteten.
  6. Hvis du/I ikke vil fortælle barnet om tilblivelsen, så er det bedste råd at holde fertilitetsbehandlingen og hele tilblivelseshistorien hemmelig for både familie, venner og kollegaer hele livet igennem. Hvis barnet opdager, at andre har kendt til historien, uden de selv har, kan det opleves som et stort tillidsbrud. Samtidig kan det være skadende at få kendskab til sin tilblivelse ved et tilfælde.

Kilde: Netdoktor

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her