Fars rygning påvirker drengebørns sæd

Foto: iStock.com

Noget tyder på, at det ikke kun er morens rygevaner under graviditeten, som påvirker barnet negativt.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent. 4. december 2018

Man har længe kendt til skadeligheden ved rygning før, under og efter graviditeten hos kvinder. Rygning mindsker kvinders sandsynlighed for at blive gravid, giver barnet dårligere vækstbetingelser og øger risikoen for en kompliceret graviditet og fødsel.

Men nu tyder noget på, at kvindens rygning ikke er alene om at påvirke barnet negativt. Et nyt, lille studie fra Sverige viser nemlig, at farens rygning kan påvirke drengebørns sædceller senere i livet. Det skriver forskning.no.

Studiet konkluderer, at dem med fædre, der røg under graviditeten, har halvt så mange sædceller, som dem hvis fædre, der ikke røg.

Læs også: Morens rygning under graviditeten

Årsagen til den dårlige sædkvalitet er usikker. Men forskerne bag det lille studie mener, at det kan skyldes, at sønnen arver farens dårlige sædkvalitet.

– Man kan tænke sig, at kønscellerne ved befrugtning har pådraget sig mutationer og dermed videreført gener, som giver en dårligere sædkvalitet hos sønnen (oversat af redaktionen), siger Jonatan Axelsson, som er en af forskerne bag studiet.

Læs også: Hvor slem er rygning for sædkvaliteten?

Blot et lille studie

Undersøgelsen er lille, og det kræver mere forskning på området, før man kan være være helt sikker på sammenhængen mellem farens rygning og sønnens dårlige sædkvalitet. Studiet baserer sig nemlig kun på sædprøver og spørgeskemaundersøgelser fra 104 unge mænd mellem 17 og 20 år.

Kilde: Alt om Børn,  Forksning.no

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her