En fødselsplan kan gøre dig tryg og klar

Når fødslen nærmer sig, kan det være en god idé at sætte tid af til at lave en fødselsplan. En fødselsplan kan hjælpe dig med at holde styr på tanker, bekymringer og ønsker for fødslen.

Af: Mette Guldmann Thomsen, redaktør, Netdoktor

Hvad er en fødselsplan?

Når terminsdatoen nærmer sig, er det naturligt, at tankerne drejer sig mere og mere om fødslen, og du kan føle dig både nervøs og spændt. En fødselsplan er en ønskeliste (ikke bestillingsliste) for fødslen. Fødselsplanen er et konkret stykke papir, som du pakker i den taske, du skal have med på hospitalet. Ved en hjemmefødsel kan den ligge parat sammen med de andre ting, der skal bruges ved fødslen.  

Hvorfor lave en fødselsplan?

Fødselsplanen kan være med til at samle dine og din partners/fødselshjælpers tanker og dermed give en følelse af tryghed og parathed. Den er en god anledning til samtale om både bekymringer, ønsker og mere praktisk omkring, hvad din fødselspartner for eksempel skal gøre/sige til jordemoderen, hvis du ikke er i stand til det under fødslen. Mange fødende går nemlig ”ind i sig selv” og bliver fraværende under veer, hvilket er helt almindeligt. 

Tænk fødselsplanen som en rettesnor og hjælp for først og fremmest dig og din fødselspartner, men også for jordemoderen. Det er en god hjælp for hende at vide, at I har overvejet og mærket efter, hvad I ønsker under fødslen. På den måde kan hun bedre hjælpe jer. 

Ikke en tjekliste 

Det er dog vigtigt, at du tænker fødselsplanen som ønsker, ikke en tjekliste med krav. Alle fødsler er forskellige og forløber ikke altid, som man forventer. Det bliver det ikke nødvendigvis en dårligere fødselsoplevelse af. 

Derfor er det en god idé at gøre planen så overordnet som muligt, og overvej, hvad der er vigtigt for dig, hvis fødslen udvikler sig anderledes, end du håber. Kom gerne med alternativer, og tænk de forskellige scenarier igennem som en del af din mentale fødselsforberedelse. Det kan være en hjælp at udtænke både en plan A, B og C, hvor plan A er dit drømmescenarie for en fødsel.

Hvad kan en fødselsplan indeholde? 

Når du og din fødselspartner skal lave en fødselsplan, kan I for eksempel stille jer selv følgende spørgsmål. Nogle er forbeholdt dig som den fødende, mens andre henvender sig mest til din partner.

  • Hvilke tanker har du om smertelindring, herunder de forskellige muligheder for både naturlig smertehåndtering og medicinsk smertelindring? For eksempel karbad, akupunktur, lattergas og epiduralblokade. Er der noget, du ikke vil have?
  • Forestiller du dig at føde i et badekar, liggende i en seng, stående op ad din partner eller noget helt andet?
  • Hvordan plejer du at reagere i pressede situationer, og hvordan kan din partner eller jordemoderen bedst hjælpe dig? Har du for eksempel brug for ro, berøring eller beroligende samtale i baggrunden?
  • Har du et ønske om selv at tage imod barnet, når det bliver født?
  • Er din partner bange for nåle eller blod?
  • Vil din partner gerne klippe navlestrengen?
  • Hvis komplikationer gør, at barnet ikke kan komme op på dit bryst direkte efter fødslen, hvad ønsker du så, der sker? Skal din partner have barnet op til sig hud mod hud, så snart det er muligt? 
  • Er du usikker på, hvordan et ammeforløb bedst bliver startet op umiddelbart efter fødslen? Eller ved du allerede på forhånd, at du ikke har lyst til at amme?

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her