Efterårsferie: Undgå køresyge

Køresyge fører til svimmelhed, ubehag og kvalme, og det er en ærgerlig måde at starte ferien på. Her kan du læse vores 8 råd til at undgå køresyge på vej til efterårsferiens destination.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 5. oktober 2020

Hvad enten I skal på bilferie, i sommerhus eller på besøg hos familien i efterårsferien, har I sandsynligvis nogle timer i bil, bus eller tog foran jer. For mange er køreturen dog lig med ubehag og køresyge, og det er en irriterende måde at starte feriehyggen på.

Hvad er transportsyge?

Den samlede betegnelse for køresyge, søsyge og luftsyge er transportsyge. Mange oplever at blive svimle og få kvalme, når de sidder i en bil og læser.

Transportsyge skyldes, at hjernen ikke kan genkende den kombination af sanseoplevelser, som den udsættes for. Når man sidder i bilen og læser, får man det således dårligt, fordi balancecentret i det indre øre opfanger, at man bevæger sig, mens synet oplever stilstand, fordi man ser ned i sin bog, iPad eller mobil.

8 råd mod transportsyge

Der findes forskellige metoder til at undgå transportsygen. Det forklarer farmaceut hos online-apoteket Apopro Thi Lisa Le. Her kan du læse 8 råd, som kan bidrage til at gøre bilturen mere udholdelig, hvis familien har tendens til køresyge.

  1. Hverken forældre eller børn bør læse, se iPad eller lave andre ting, hvor I kigger ned.
  2. Både forældre og børn bør fokusere på et punkt langt fremme.
  3. Både forældre og børn bør hvile hovedet, eksempelvis mod nakkestøtten.
  4. Åbn vinduet, så I kan få frisk luft.
  5. Undgå lugte, som kan fremprovokere kvalme hos jer.
  6. Voksne bør undgå at drikke og ryge før og under køreturen.
  7. Voksne og større børn har mulighed for at tage håndkøbsmedicin mod transportsyge.Tjek altid aldersgrænsen, inden du giver transportsygepiller til dine børn.
  8. Benyt eventuelt armbånd, som trykker på indersiden af håndleddet og påvirker balancecentret.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Netdoktors artikel Undgå kvalme i bilen på påskeferien