Donér din modermælk

Foto: iStock.com

Vidste du, at man kan donere sin modermælk og hjælpe andre børn med at vokse sig store og stærke?

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 20. august 2019

Nogle kvinder producerer mere mælk, end deres eget barn har brug for, og derfor er der mulighed for at donere sin overskydende modermælk og hjælpe syge og for tidligt fødte børn både på hospitalet og i private hjem.

For at donere sin modermælk kræver det, at man mindst producerer 200 ml mere mælk dagligt, end ens eget barn drikker. Det kræver desuden, at amningen er etableret, og at man kontakter Kvindemælkscentralen inden for den første 10 uger efter fødslen, da modermælken i denne periode er mest proteinrig.

Læs også: Amning eller modermælkserstatning? 

Som donor får man et mindre beløb pr. liter modermælk man donerer, og mælken afhentes af Kvindemælkscentralen.

Kun kvinder, som ikke ryger eller tager medicin, har mulighed for at donere overskydende brystmælk.

Du kan læse mere om donering af modermælk hos Hvidovre Hospital – Kvindemælkscentralen.

Læs også: Amning: 7 ting du skal være opmærksom på 

Kvinder sælger modermælk på Facebook
Har du overvejet at donere modermælk eller modtage modermælk, er du måske stødt på flere Facebookgrupper, hvor kvinder udenom det offentlige donerer sin overskydende modermælk. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at det kan have en negative konsekvenser for børnenes sundhed, hvis man donerer uden kontrol.

– Der kan gemme sig rester af medicin, røg, alkohol og kemi i modermælken i disse grupper. Jeg vil ikke fraråde mødrene at benytte sig af muligheden, men må gøre opmærksom på, at der er en reel risiko for, at der kan skjule sig uhensigtsmæssige stoffer i den her mælk, siger Anne Bille Olin er klinisk diætist på Kvindemælkcentralen til TV2 tilbage i december sidste år.

Dette kan man komme udenom, hvis man donerer gennem Kvindemælkcentralen, da man inden donering bliver indkaldt til samtale, ligesom man får taget prøver, der sikrer, at man er sund og rask.

Kilde: Hvidovre Hospital – Kvindemælkscentralen, TV2

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her