Diabetes hos mor øger risiko for hjertekarsygdom hos barn

Har moren diabetes før eller under graviditeten, øges risikoen for, at barnet udvikler hjertekarsygdomme tidligt i livet. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 10. januar 2020 

Risikoen for at få en hjertekarsygdom i barndommen eller i de tidlige voksenår øges, hvis ens mor har haft type 1 eller type 2 diabetes før sin graviditet eller graviditetsdiabetes. Det konkluderer et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Studiet viser, at risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk og højt blodsukker hos børn under 20 år og for voksne mellem 20 og 40 år er 29 procent større, hvis moderen har haft diabetes før eller under sin graviditet. Risikoen er størst hos børn af mødre, som har haft komplikationer med sin diabetes, eller som selv har haft hjertekarsygdomme. 

Af hensyn til både kvindernes og deres børns helbred, mener forskerne bag studiet, at resultaterne understreger, hvor vigtigt det er med effektive strategier til forebyggelse af diabetes hos kvinder i den fødedygtige alder.

Læs også: Konsekvenser af graviditetssukkersyge  

Diabetes under graviditeten kan give dit barn diabetes

Det er ikke første gang, at forskere har undersøgt konsekvenserne af morens diabetes. Et dansk studie fra 2018 kunne nemlig konkludere, at diabetes under graviditeten kan give barnet diabetes – endda også i en tidlig alder. 

Bag om studiet

Studiet fra Aarhus Universitet er en befolkningsbaseret kohorteundersøgelse med data fra mere end 2,4 millioner børn født uden en medfødt hjertesygdom i Danmark fra 1977 til 2016 og opfølgninger på op til 40 år. Der er taget forbehold for en lang række faktorer, men alligevel påpeger forskerne bag, at studiets design ikke endeligt kan fastslå den direkte årsagssammenhæng. 

– Vi tog forbehold for moderens alder, medicinbrug, uddannelse og livsstil, men vi kan ikke udelukke, at nogle af resultaterne kan skyldes andre faktorer. Styrken ved studiet er imidlertid det store datamateriale, den lange opfølgning på op til 40 år, og, at vi fik de samme resultater efter yderligere analyser, hvor vi observerede på genetiske og familiære faktorer, siger studiets medforfatter Jiong Li.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Aarhus Universitet Alt om Børns artikel: Diabetes under graviditeten kan give dit barn diabetes