Derfor sparker din baby i maven

Foto: iStock.com

De små spark, du kan mærke, når du er gravid er hyggelige. Men har du nogensinde undret dig over, hvorfor babyen sparker i maven? Ny forskning kommer med et bud.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 4. december 2018

Det er meget forskelligt, hvor meget og hvor ofte man som gravid oplever at “mærke liv”. Nogle babyer sparker meget, mens andre ligger mere stille. Fra omkring uge 20, kan man begynde at mærke, at det ufødte barn sparker, men det er først fra uge 26, at man skal mærke små spark hver dag.

Men hvorfor er det lige, at babyen sparker inde i maven, og hvilken funktion har det? Et nyt britisk studie fra University College London viser, at det hjælper barnet til at være opmærksom på sig selv, sin krop og sine omgivelser.

Tidligere har studier på dyr vist, at spontane bevægelser og reaktioner på det omkringliggende miljø er nødvendige for et optimalt samspil mellem hjernen og sanserne. Resultaterne af dette studie tyder på, at det samme gør sig gældende hos børn.

Læs også: Det lille barns udvikling

Kan hjælpe for tidligt fødte børn

Studiet tager udgangspunkt i 19 nyfødte børn, heraf også for tidligt fødte. De for tidligt fødte børn gjorde det muligt at undersøge adfærd, som ellers normalt ville foregå inde i morens mave.

Børnene fik foretaget en EGG-måling, der måler hjernebølgerne. Her kunne forskerne se en bestemt type hjerneaktivitet i det område af hjernen, som er forbundet med de bevægelser, børnene lavede. Her viste det sig, at denne særlige hjerneaktivitet var højere hos for tidligt fødte børn, end hos børn, der var født tættere på terminsdatoen.

Ifølge studiets forskere kan de resultater måske hjælpe med at skabe optimale hospitalsmiljøer for tidligt fødte børn, som har brug for et miljø, der minder om det i livmoderen

På mange hospitaler i er det eksempelvis allerede etableret, at man svøber børnene i et tæppe, som giver dem mulighed for at mærke en overflade som den i livmoderen, når de sparker. På den måde kan barnet få de rette sensoriske inputs, som hvis de var i livmoderen.

Kilder: University College London , Alt om Børn: Er det normalt at opleve skiftende fosteraktivitet, Alt om Børn: Hvorfor kan jeg ikke mærke baby?

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her