Derfor skal du dele soveværelse med dine børn

Risikoen for vuggedød mindskes, hvis dit barn sover i samme rum som dig og din partner gennem det første leveår. Det viser et nyt amerikansk studie.


Foreningen for amerikanske børnelæger, American Academy of Pediatrics, fastslår i en ny rapport, at spædbørn bør sove i samme rum som deres forældre i hele deres første leveår. Det kan nemlig have betydning for risikoen for vuggedød.


Læs også: Sådan forhindrer du babyulykker


Vuggedød betegner pludselige, uventede og uforklarlige dødsfald blandt spædbørn, som oftest efter at barnet har sovet. Vuggedød er den mest udbredte dødsårsag blandt spædbørn i Vesten, men fænomenet kan ikke forklares hverken efter obduktion, efter undersøgelse af dødsfaldet eller på baggrund af barnets og familiens sygdomshistorie.


Sådan sover dit barn sikkert

Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i samme rum som sine forældre – dog i sin egen seng, hvor barnet kan bevæge sig ubesværet uden risiko for at komme i klemme mellem forældrene. Det fastslår Sundhedsstyrelsen, som desuden også har udarbejdet tre enkle råd til alle spædbørnsforældre:


  1. Læg altid dit spædbarn til at sove på ryggen


  1. Sørg for, at dit barn aldrig får det for varmt, når det sover


  1. Undgå at udsætte dit barn for tobaksrøg under og efter graviditeten.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og  Forskning.no