Derfor fødes nogle børn med læbe-ganespalte

Hvert år fødes mere end 100 børn med læbe-ganespalte, men hvad er det, der forårsager misdannelsen i ansigtet, og kan man gøre noget for at undgå det?

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 7. januar 2020 

Der findes flere typer og grader af læbe-ganespalte, og hvert år fødes mellem 120 og 140 børn i Danmark med én af de tre mest udbredte typer: kombineret læbe-, gumme- og ganespalte, læbespalte med eller uden gummespalte eller isoleret ganespalte. Spaltningen sker i graviditetsuge 6 til graviditetsuge 10 og skyldes en fejlkodning af det væv, der skal danne læber, gummer og gane. Som regel kan man med stor sikkerhed afgøre, om barnet har læbe-ganespalte fra omkring graviditetsuge 18-20. 

Læs også: Rygning øger risikoen for læbe-ganespalte 

Årsager til læbe-ganespalte 

Det er ikke endeligt klarlagt, hvad der forårsager denne fejlkodning under graviditeten, men der er en række faktorer, som kan påvirke den. 

  • Gener er formentlig den vigtigste faktor.
  • Hvis man selv har læbe-ganespalte eller isoleret ganespalte og er den eneste i familien, er risikoen for ens barn tre til fire procent. Har ens første barn som den eneste i familien læbe-ganespalte eller isoleret ganespalte, er risikoen, for at barn nummer to får spaltningen, også tre til fire procent. 
  • Noget medicin, herunder epilepsimedicin, er mistænkt for at påvirke risikoen for en af de tre typer læbe-ganespalte.  
  • Der er en mulig sammenhæng mellem rygning under graviditeten og læbe-ganespalte hos barnet.
  • Det mistænkes, at alkohol under graviditeten kan øge risikoen for et barn med læbe-ganespalte. 
  • Folsyremangel under graviditeten vil øge risikoen for læbe-ganespalte.

Læs også: Misdannelser hos barn øger risiko for hjertesygdomme hos mor

Både gener og påvirkningen af fosteret under graviditeten kan altså have en betydning. Men sammenhængen mellem rygning, alkohol og folsyremangel under graviditeten og risikoen for læbe-ganespalte ikke endelig fastlagt. 

Dog frarådes rygning og alkohol under graviditeten generelt af hensyn til barnets fødselsvægt, senere sygdomme og trivselsproblemer og for at mindske risikoen for generelle misdannelser, skader på hjerne og nervesystem og en for tidlig fødsel. Desuden anbefales gravide at tage folsyre allerede fra graviditeten planlægges til og med tre måneder henne i graviditeten for at forebygge eksempelvis hjertefejl, rygmarvsbrok og lav fødselsvægt. Derfor bør man som gravid under alle omstændigheder være opmærksom på alkohol, rygning og folsyremangel. 

Læs mere om de forskellige typer af læbe-ganespalte og operationen af spaltningen Netdoktors artikel om læbe-ganespalte. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Netdoktors artikel om læbe-ganespalte, Alt om Børns artikel om folsyre, Alt om Børns artikel om alkohol under graviditeten.