Derfor bør man tage folsyre som gravid

Foto:iStock.com

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage tilskud af folsyre den første del af graviditeten. Men har du nogensinde undret dig over hvorfor? Få svaret her.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 27.03.2019

400 mikrogram folsyre som tilskud allerede fra graviditeten planlægges til og med tre måneder henne i graviditeten. Sådan lyder anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Men hvorfor er det lige, at det er vigtigt at få tilstrækkeligt med folsyre som gravid?

Læs også: Vitaminer under graviditeten

Mangel på folsyre kan påvirke fosteret

Folsyre er nødvendig for omsætningen af en række aminosyrer, som blandt andet indgår i cellernes arvemateriale, samtidig er det nødvendigt for produktionen af røde blodlegemer og kroppens celledeling.

Hvis man i sin graviditet ikke får tilstrækkeligt med folinsyre, kan det påvirke fostret negativt. Hjertefejl, rygmarvsbrok og lav fødselsvægt hos barnet kan være følgerne af folsyremangel i graviditeten.

For at optage folsyre i kroppen kræver det C-vitamin og B12-vitamin, derfor anbefaler Alt Om Børns jordemoder, Camilla Härtel, at man bør tage folsyre-tilskud med en almindelig vitaminpille eller et glas juice.

Folsyre i kosten

Folsyre findes også naturligt i forskellige fødevarer, men det er ikke i særlig høje mængder. De vigtigste naturlige kilder til folsyre er dog blandt andet bælgfrugter, grønne grøntsager, brød, kornprodukter, mælk, ost og frugt.

Du kan læse mere om folsyre i Netdoktors artikel om folinsyre

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Alt Om Børns artikel om vitaminer i graviditeten, Netdoktors artikel om folinsyre

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her