Derfor bør man tage folsyre som gravid

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage tilskud af folsyre den første del af graviditeten. Men har du nogensinde undret dig over hvorfor? Få svaret her.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 27.03.2019

400 mikrogram folsyre som tilskud allerede fra graviditeten planlægges til og med tre måneder henne i graviditeten. Sådan lyder anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Men hvorfor er det lige, at det er vigtigt at få tilstrækkeligt med folsyre som gravid?

Læs også: Vitaminer under graviditeten

Mangel på folsyre kan påvirke fosteret

Folsyre er nødvendig for omsætningen af en række aminosyrer, som blandt andet indgår i cellernes arvemateriale, samtidig er det nødvendigt for produktionen af røde blodlegemer og kroppens celledeling.

Hvis man i sin graviditet ikke får tilstrækkeligt med folinsyre, kan det påvirke fostret negativt. Hjertefejl, rygmarvsbrok og lav fødselsvægt hos barnet kan være følgerne af folsyremangel i graviditeten.

For at optage folsyre i kroppen kræver det C-vitamin og B12-vitamin, derfor anbefaler Alt Om Børns jordemoder, Camilla Härtel, at man bør tage folsyre-tilskud med en almindelig vitaminpille eller et glas juice.

Folsyre i kosten

Folsyre findes også naturligt i forskellige fødevarer, men det er ikke i særlig høje mængder. De vigtigste naturlige kilder til folsyre er dog blandt andet bælgfrugter, grønne grøntsager, brød, kornprodukter, mælk, ost og frugt.

Du kan læse mere om folsyre i Netdoktors artikel om folinsyre

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Alt Om Børns artikel om vitaminer i graviditeten, Netdoktors artikel om folinsyre

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her