Danmarks Statistik: Fædre holder lidt mere barsel

Udviklingen går langsomt, men danske fædre begynder så småt at tage mere barsel. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 5. maj 2020

Hvordan har I fordelt barslen derhjemme? 

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik tager danske fædre med ret til barselsdagpenge i gennemsnit 31,9 dages barsel. 

Langsom udvikling: Fædre tager 2,6 dages barsel mere

Det nye gennemsnit på 31,9 dages barsel er baseret på fædre, hvis barn blev født i 2018. Det tilsvarende gennemsnit for fædre, der fik barn i 2015, lyder på 29,3 dage.

Det nye tal markerer dermed en udvikling, hvor fædre gradvist tager mere barsel. Der er imidlertid tale om en langsom udvikling, hvor fædrene fra 2015 til 2018 i gennemsnit tog 2,6 barselsdage mere. 

Regionale forskelle

Der er stor forskel på, hvor meget barsel danske fædre tager, afhængigt af hvilken landsdel, de bor i. Fædre, der fik barn i 2018 og var bosat i København By, tog næsten dobbelt så meget barsel som fædre bosat i Vestjylland. Forskellen kan ifølge Torben Lundsvig fra Danmarks Statistik forklares med, at det typisk er højtuddannede fædre, som tager meget barsel, og at de højtuddannede ofte bor i byen.

Ret til barselsdagpenge?

Der findes forskellige regler for barsel, der afhænger af, om I er i arbejde, ledige eller studerende. Det er derfor en god idé at vide noget om reglerne for barselsorlov med ret til barselsdagpenge, hvis der er en familieforøgelse i kikkerten.

Du kan læse mere i Alt Om Børns artikel: Kend reglerne for barselsorlov samt på borger.dk.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Danmarks Statistik