Corona: Studie skal undersøge, om gravide og nyfødte er i risikogruppe

Et nyt forskningsstudie skal undersøge, hvorvidt gravide og nyfødte udgør en særlig risikogruppe i forbindelse med coronavirus.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 7. april 2020

Der eksisterer på nuværende tidspunkt ikke meget viden om, hvordan coronavirus påvirker gravide og nyfødte, samt hvorvidt de udgør en særlig risikogruppe. Det vil et nyt forskningsprojekt ændre på.

Det nye studie skal undersøge 1.000 gravide og deres nyfødte, mens epidemien er på sit højeste. Det er forskere fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Syddansk Universitet, der står bag projektet, som er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Podning og blodprøver tages ved fødslen

Kvinder, som skal føde på Aarhus Universitetshospital eller Kolding Sygehus, vil over nogle måneder blive tilbudt muligheden for at være med i studiet.

Deltagelsen i studiet betyder, at den gravide bliver podet for COVID-19, når hun kommer på hospitalet i forbindelse med fødslen. Den nyfødte bliver ligeledes podet. Der bliver desuden taget blodprøve fra mor og fra navlesnoren. 

En af forskerne bag forskningsprojektet er postdoc og læge Stine Yde Nielsen. Hun fremhæver, at man håber, at studiet kan begynde i løbet af nogle uger, men at man endnu ikke ved, hvornår studiets endelige resultat vil være klar.

– Under alle omstændigheder vil vi have resultater, som vi kan bruge, hvis en evt. anden bølge af COVID-19 kommer til Danmark i efteråret, siger hun.

Andre studier undersøger også risiko hos gravide

Forskningsprojektet er ikke det eneste af sin slags. Et andet stort studie på Hvidovre Hospital har ligeledes fokus på gravides risiko ved coronavirus. 

Studiet foregår over de næste tre måneder på Hvidovre Hospital, der er Danmarks største fødested med 600 fødsler om ugen. Forskerne i studiet vil følge graviditeterne og undersøge, hvordan coronavirus påvirker graviditeten. De første resultater vil allerede foreligge om 14 dage.

Læs også: Opstart af fertilitetsbehandling sat på pause grundet coronavirus

Gravide er i risikogruppe af forsigtighedsprincip

Sundhedsstyrelsen anser ikke gravide som særligt udsatte i forbindelse med COVID-19. For en sikkerheds skyld betragtes gravide dog som en risikogruppe.

Du kan læse mere i Alt Om Børns artikel: Coronavirus: Hvordan skal jeg forholde mig som gravid?

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Aarhus Universitet, Politiken, Sundhedsstyrelsen