Corona: Forskere vil undersøge senfølger hos børn

Noget tyder på, at børn også kan opleve senfølger af corona. Danske forskere har sat sig for at kortlægge problemets omfang.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 16. marts 2021 

Både hospitaler og forældre melder om langvarige mavesmerter, feber, træthed og andre følger hos børn, der har haft covid-19. Derfor vil forskere fra Rigshospitalet i et studie kaldet LongCOVIDkidsDK nu undersøge senfølger hos børn som følge af corona. Det oplyser Rigshospitalet i en pressemeddelelse. 

“Det ser ud til, at COVID-19 kan give nogle langvarige forløb hos nogle børn og unge, selvom det langt fra er hos alle. Mange forældre er frustrerede over, at deres børn tilsyneladende ikke kommer sig over COVID-19, men bliver ved med at have symptomer i måske 6-9 eller helt op til 12 måneder (…),” siger professor Selina Kikkenborg Berg fra Hjertecentret på Rigshospitalet og Københavns Universitet, der er en af forskerne bag det kommende studie. 

Hun fortæller, at vi i Danmark ikke har et overblik over problemet omfang, eller ved hvor hårdt de over 45.000 danske børn, der indtil videre har haft corona, er ramt af senfølger. 

Læs også: Corona hos gravide påvirker ikke fosteret 

Vil afdække symptomer op til et år efter smitten 

Studiet skal afdække antallet af indlæggelser, besøg i akutmodtagelser og hos egen læge for børn og unge op til et år efter covid-19. Studiet ser også på, hvilke lægemidler der udskrives til børnene i efterforløbet. Det sammenholdes med tal fra raske børn for at se, hvilken ekstra belastning covid-19 måtte have. Studiets anden fase afdækker, hvilke symptomer børnene har 3, 6, 9 og 12 måneder efter covid-19.  

Læs også: Coronatrætte børn og unge

Ved generelt ikke meget om senfølger

Covid-19 er stadig en relativt ny sygdom, og derfor er der generelt  ikke meget viden og forskning om sygdommens senfølger endnu hos hverken børn eller voksne . Derfor er det blandt andet heller ikke klart endnu, hvorfor nogle oplever gener lang tid efter smitte med coronavirus. Det er også stadig for tidligt at sige noget om, hvor længe senfølgerne vil være der, men det er lige nu Sundhedsstyrelsens vurdering, at det i langt de fleste tilfælde vil aftage gradvist. 

Kilde: Rigshospitalet, Sundhedsstyrelsen 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her