Byferie: Oplevelser for hele familien

Har I planer om at holde sommerferie med børnene i byen, kan I her få inspiration til oplevelser for hele familien.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 13. juli 2020

Det er blevet sommer, og måske skal ferien tilbringes i byen – men hvad skal I opleve?

Hvad enten I skal være turister i egen by eller udforske en ny by sammen, er der masser af aktiviteter for hele familien i de danske byer. Afhængigt af det omskiftelige danske vejr er der mulighed for at opleve en masse både indendørs og udendørs. Turen kan gå til en lang liste af museer, teatre, biografer, parker, dyreparker og forlystelsesparker.

Som en del af regeringens sommerpakke får I rabat på billetter til en række kulturoplevelser rundt omkring i Danmark. Vi giver her fem forslag til, hvad I kan opleve i de tre største danske byer i løbet af sommeren.

København: Sanselige universer og indblik i en anden tid

I hovedstaden er der altid et hav af aktiviteter og oplevelser for hele familien – selv i en tid med coronavirus.

 • Hos Dansk Arkitektur Center kan I besøge udstillingen Kids City, der er et sanseligt univers med omvendte huse, store stole og cykelslanger. Det er en by, hvor både børn og voksne er små.
 • Experimentarium kan de yngste børn gå på opdagelse i Miniverset, der er et eventyrligt legeunivers fuld af sanseoplevelser. De større børn kan lave sæbebobler i Bobbleriet og lære om videnskaben bag.
 • Selvom turen går til byen, kan I stadig opleve natur og dyr i Zoologisk Have. Har I endnu ikke fået besøgt pandaerne Mao Sun og Xing Er eller set den nye næsehornsunge, så er børnenes ferie en oplagt mulighed til at besøge dyrene.
 • Statens Naturhistoriske Museum kan I lige nu besøge dinosaurernes konge – den 66 millioner år gamle Tyrannosaurus rex, der går under navnet Tristan Otto. Skelettet er et af de mest velbevarede i hele verden, og den 4 meter høje og 12 meter lange dinosaur er et frygtindgydende syn, der med sikkerhed vil få børnene til at slå øjnene op.
 • Er I vilde med vikinger og historie, kan I tage på udflugt ud af byen til Roskilde, hvor I kan komme på familierundvisning på Vikingeskibsmuseet.

Aarhus: En skøn forening af by og natur

Er årets sommerdestination Smilets By, er der også masser af aktiviteter, I kan tage jer til.

 • Naturhistorisk Museum i Aarhus kan I udforske den vilde, danske natur. I får blandt andet mulighed for at tage på insektsafari og studere edderkoppers spind. Fra museet kan man også tage på udflugter til bl.a. Mols Bjerge.
 • Marselisborg Dyrehave er et hit hos børn i alle aldersgrupper, og det er et fint sted at tage hen, hvis I har brug for et pusterum fra byen. I Dyrehaven kan I se på hjorte og fodre dem med gulerødder. Husk dog, at hjorte er vilde dyr og ikke kæledyr. I bør derfor passe særligt på, når I har børn med.
 • På det store udendørs dæk rundt om Dokk1 kan I besøge legepladsen Kloden, der er et spektakulært og fantasifuldt sted at lege. De fem legeområder repræsenterer hver en verdensdel.
 • Vil du udnytte besøget i Aarhus til at lære dine børn om fortidens mennesker, kan I aflægge Moesgaard Museum et besøg. Lige nu kan I lære om vulkanudbruddet i Pompeji i år 79. Udstillingen er børnevenlig for de 5-12 årige, der kan følge fortællingen om to romerske børn gennem små kighuller.
 • Har I mulighed for at tage en tur ud af byen, kan I besøge herregårdsmuseet Gammel Estrup. I skolernes sommerferie er der særlige aktiviteter for børn, hvor de blandt andet kan prøve gamle skrivemaskiner, hjælpe gartneren med at passe haven og prøve et par stylter.

Odense: Eventyr, tog og rejser tilbage i tiden

Hvis I befinder jer i H.C. Andersens fødeby i løbet af sommerferien, er der masser af muligheder for at lære om forfatteren og hans tid. Men der er også mange andre aktiviteter, I kan tage jer til.

 • Ingen ferie i Odense uden besøg i H.C. Andersens Odense. En billet giver adgang til hele fem museer. Besøg H.C. Andersens fødehjem, barndomshjem og H.C Andersens Museum, der danner rammen om hele forfatterens liv og værker.
 • På gårdspladsen i Den Fynske Landsby kan I også møde H.C. Andersen. Gennem forestillingen “H.C. hvem…?” tager han publikum med på en gåtur gennem landsbyens huse, haver og gårde, hvor publikum møder karakterer fra eventyrerne.
 • Er børnene vilde med tog, er det oplagt at besøge Danmarks Jernbanemuseum. Her kan I tage en tur med veterantoget, veteranbussen og minitoget.
 • Odins Odense er en jernalderlandsby, der ligger i naturskønne omgivelser. Her kan I lære om og opleve livet i jernalderen. I kan gå omkring i den levende landsby og besøge jernalderfamilierne.
 • I Odense Zoo kan I tage en tur til Bøgetoppen, der er en 250 meter lang trækronevandring i 6-12 meters højde. På turen er der udsigt over ZOO, byen og bøgeskoven. I lærer samtidig om den danske natur og dyrene.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Kulturministeriet, Dansk Arkitektur Center, Experimentarium, Zoologisk Have, Statens Naturhistoriske Museum, Vikingeskibsmuseet, Naturhistorisk Museum i Aarhus, Marselisborg Dyrehave, Legepladsen Kloden, Moesgaard Museum, Gammel Estrup, H.C. Andersens Odense, Den Fynske Landsby, Danmarks Jernbanemuseum, Odins Odense, Odense Zoo