Børns spiseadfærd kan ændres med spil

Spil kan påvirke børn til at spise mere frugt og grønt, konkluderer forskere fra Københavns Universitet.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 4. februar 2020

Du kender måske scenariet fra spisebordet. Børnene har sikre favoritter på tallerkenen, mens broccolien og gulerødderne ligger urørte tilbage. 

Det tyder dog på, at spil kan få børn til at spise mere frugt og grønt. Det konkluderer Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet i ny forskning, der består af en gennemgang af 43 forskellige studier fra hele verden.

Spil motiverer børnene

Forskerne fra Københavns Universitet har undersøgt, hvordan brug af ‘gamification’ – aktiviteter med elementer fra spil – kan påvirke børns spisevaner i både positive og negative retninger. 

– De spil, der virker, har tilfælles at de kombinerer konkurrence-elementer som fx optjening af point med et overbevisende handlingsforløb, hvor spilleren typisk er en helt på en mission, siger Ching Yue Chow fra Institut for Fødevarevidenskab.

Spillene er udviklet til formålet og har til formål at skabe en indre motivation hos børnene. Der er både tale om computerspil, brætspil og andre former for spil.

Skurke og grøntsager

Det er dog centralt, at spillene ikke blot er drevet af belønninger, fordi det skaber en risiko for, at barnet mister motivationen, når spillet er afsluttet. De effektive spil i studiet har blandt andet det til fælles, at de giver barnet en oplevelse af at handle ud fra egen vilje, og at barnet er en del af et socialt fællesskab.

Et studie fra USA, som indgår i den nye forskning, har vist gode resultater med et spil, hvor børn i alderen 5-6 år skulle bekæmpe skurke ved at spise mere frugt og grønt. Børnene spiste 66 procent mere frugt og 44 procent mere grønt i skolens kantine.

Fødevarestyrelsens anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn over 10 år spiser 600 gram frugt og grønt dagligt. Børn i alderen 4 til 10 år bør spise 300-500 gram frugt. I de senere år er børn ifølge Fødevarestyrelsen begyndt at spise mere frugt og grønt, men det er fortsat kun hvert tredje barn, der får nok gulerødder og æbler.

Hvis du gerne vil have dit barn til at spise mere frugt og grønt, kan du prøve at kamuflere grøntsagerne i kødsovsen eller lasagnen eller inddrage barnet i madlavningen.

Læs mere: Sådan får du børnene til at spise mere grønt

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Københavns Universitet, Fødevarestyrelsen