Børn lærer at lyve fra 2-årsalderen

Allerede fra dit barn er to år gammelt, vil det være i stand til at lyve. Læs her, familierådgiverens råd til, hvad du som forælder kan gøre, hvis dit barn er begyndt at lyve.

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 05.09.2018  

Børn begynder at lyve fra de er to år gamle. Nogle eksperter mener, at det er et tegn på barnets udvikling. Det kræver nemlig en hel del af mennesker at lyve. Det skriver Science Alert.  

At lyve kræver både koncentration, en evne til at planlægge og en evne til at læse situationer. De fleste vokser dog mere eller mindre fra sine løgne, når de udvikler evnen til at regulere sig selv og en øget moral.  

Børns løgne

Løgne hos børn kan komme til udtryk på forskellige måder – og det er blandt andet barnets alder, som afgør det.

– Ofte vil de yngstes forsøg på at lyve være tydelige for forældrene, som hvis barnet eksempelvis nægter, at det ham eller hende, der har tegnet på væggene. Mindre børn kan dog også fortælle fantasifulde historier, som ikke skal forveksles med løgn. Her kan der være tale om, at barnet lever sig ind i en historie og deler den velvidende, at det ikke er noget, der er sket i virkeligheden, siger Gitte Krogsgaard Andersen, Alt Om Børns faste familierådgiver og tilføjer:

– Som barnet bliver ældre, vil det blive mere bevidst om, hvordan det kan lyve på en mere troværdig måde, ligesom barnet vil være i stand til at fastholde løgnen over længere tid. Til gengæld vil barnet også udvikle en større moralsk sans og vil derfor opleve at have det dårligt med at lyve over for andre.

Familierådgiver Gitte Krogsgaard Andersens råd til forældre

Man skal ikke være bekymret, hvis ens lille guldklump begynder at lyve. Tværtimod. Løgn er et tegn på, at barnet har udviklet det man kalder ”theory of mind” – altså evnen til at sætte sig ind i, hvad der foregår i andre mennesker. Men som forælder kan det alligevel være rart at få et par gode råd til, hvordan man skal håndtere sit barns løgne.

  1. Tag godt imod sandheden
    Fra dit barn er lille er det vigtigt, at du anerkender, når det fortæller sandheden – hvis barnet oplever, at det bliver straffet for at fortælle, når det har gjort noget forkert, vil det på et tidspunkt stoppe med at fortælle sandheden. Det er med andre ord vigtigt, at dit barn har tillid til, at du ikke straffer det for at sige sandheden. Det gælder også, hvis sandheden kommer efter en løgn. Fremfor at blive sur over, at barnet løj i første omgang, så anerkend, at det besluttede sig for at dele sandheden med dig.

  2. Vær en god rollemodel
    Børn gør, som vi gør – ikke som vi siger. Som med alt andet i relationen til dit barn, må du derfor begynde med dig selv. Vær ærlig over for dit barn, over for andre – og overfor dig selv! Hvis du er modig og fortæller sandheden – også når det er svært og sårbart, så lærer du dit barn det samme.

  1. Vær ikke for regelret
    Dette råd ligger i lige forlængelse af rådet om at være rollemodel. For skal vi være ærlige, så fortæller de fleste voksne også en lille hvid løgn i ny og næ. Så faste regler som ”her i huset, lyver vi ikke” bliver meget hule, hvis dit barn finder ud af, at det faktisk er dig, der har spist den sidste chokoladekiks, selvom du har nægtet det! Evnen til at lyve viser netop, at vi kan sætte os ind i, hvordan andre mennesker har det – og de fleste forældre vil nok ønske, at deres børn med alderen lærer at fortælle hvide løgne. Det er derfor langt vigtigere at få gode snakke med barnet i løbet af dets opvækst om, hvordan løgne påvirker os. Man kan få ondt i maven over at lyve for en man elsker, man kan blive ked af det, hvis andre ikke fortæller en sandheden – ligesom det i særlige tilfælde kan være det kærligste at gøre. Så vær nysgerrig og åben over for dit barn, så behøver han/ hun ikke at lyve over for dig.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Science Alert, Alt Om Børns Familierådgiver, Gitte Krogsgaard Andersen