Børn og mundbind: Det skal du vide

Alt om Børn har samlet 7 ting, der er vigtige at vide, hvis du overvejer, om dit barn skal bære mundbind i det offentlige rum. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 11. marts 2021

Mundbind er efterhånden blevet en naturlig del af hverdagen, men er du i tvivl om, hvorvidt dit barn kan bruge mundbind, eller ønsker du, at det skal bruge mundbind i det offentlige rum, så læs med her. Alt om Børn har nemlig her samlet 7 ting, du skal vide om børn og brugen af mundbind. 

1. Børn under 12 år er frataget kravet 

Er dine børn under 12 år, skal du vide, at de er frataget brugen af mundbind i det offentlige rum, hvor det er påkrævet for større børn og voksne. Det gælder eksempelvis i den kollektive trafik, i supermarkeder, i detailhandlen, hos lægen mm. 

2. Mundbind frarådes ikke direkte til børn 

Men selvom børn er frataget kravet, fraråder Sundhedsstyrelsen ikke direkte, at børn bruger mundbind. 

3. Helt små børn frarådes dog at bruge mundbind 

Helt små børn bør ifølge Sundhedsstyrelsen dog ikke bruge mundbind, da der er risiko for kvælning. 

Læs også: Små skolebørn vender tilbage i skole 

4. Barnet skal selv kunne tage mundbindet af og på

Hvis du ønsker, at dit barn skal bære mundbind, er det ifølge Sundhedsstyrelsen vigtigt, at barnet selv kan tage mundbindet af og på. Det vil derfor oftest først være, når barnet er i skoldealderen, at det vil være aktuelt.

5. Mundbindet skal sidde korrekt 

Det er også vigtigt, at mundbindet kan sidde korrekt på dit barn og ikke sidde for løst. 

6. Børn må godt bruge stofmundbind 

Børn kan ligesom voksne benytte sig af stofmundbind. Det skal dog sidde tæt til ansigtet, have tre lag stof i et materiale, der skaber filtrering, men stadig er åndbart. Det kan eksempelvis være tætvævet bomuld, der kan vaskes på mindst 60 grader. Husk, at stofmundbind skal skiftes/vaskes når det er snavset og fugtigt – dog mindst én gang om dagen. 

7. Studie viser, at børn godt kan ånde gennem mundbind 

Et italiensk studie med 47 børn har konkluderet, at det ikke er farligt for børn at bruge mundbind i kortere tid (30 minutter), da de sagtens kan ånde. Studiets resultater viser nemlig, at børn får nok ilt, når de bruger mundbind, og at de ikke oplever problemer med at trække vejret. Det skriver forskning.no

Kilder: Sundhedsstyrelsen om børn og mundbind, Sundhedsstyrelsen om stofmundbind, forskning.no

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her