Børn med astma sendes hjem med mistanke om corona

Forældre til børn med astma oplever, at deres børn bliver sendt hjem fra institution og skole med symptomer på coronavirus. Det skyldes, at symptomerne ved astma minder om symptomerne på coronavirus.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 10. november 2020

Køligere temperaturer i efterår og vinter kan forværre astma hos nogle børn. Og det kan vise sig ved åndenød og hoste, der til forveksling ligner symptomerne på COVID-19.

Astma-Allergi Danmark skriver på deres hjemmeside, at de modtager talrige henvendelser fra forældre til børn med astma. Børnene bliver sendt hjem fra børnehave, vuggestue og skole med symptomer, der både peger i retningen af astma og smitte med corona. 

– Nogle oplever, at deres børn bliver sendt hjem på grund af hoste og påvirket vejrtrækning. Forældrene bliver i tvivl om, det skyldes astmaforværring eller COVID-19, siger Betina Hjorth, der er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Andre forældre henvender sig hos foreningen, fordi de er i tvivl, om de må sende deres børn i institution eller skole med hoste, der skyldes en forværring i astmaen.

Forældrene er i mange tilfælde nødsaget til at holde børnene hjemme samt teste børnene flere gange for COVID-19.

Corona i skolen: Hvornår skal mit barn testes for COVID-19?

Tal med lægen om symptomerne

Astma-Allergi Danmark råder til, at man kontakter lægen, hvis barnet har symptomer på luftvejsinfektion, eller hvis det virker utilpas. 

Det er også en god idé at tale med lægen, hvis barnet hoster eller får vejrtrækningsproblemer på grund af sin astma. Det kan være, at behandlingen skal justeres.

– Hos Astma-Allergi Danmark råder vi altid forældrene til at tale med lægen om, hvorvidt symptomerne skyldes forværring i astmaen eller om det er symptomer, der kræver en test for COVID-19. Uanset hvad årsagen er, er det vigtigt, at man handler på det, så barnet får det godt, siger Betina Hjorth.

Ifølge Sundhedsstyrelsen får børn generelt ingen eller milde symptomer, når de er smittet med coronavirus. Symptomer på smitte med COVID-19 kan dog indebære træthed og slaphed, tør hoste, feber samt almen utilpashed.

Ved astma kan der være hoste med eller uden slim, som særligt forekommer om natten. Derudover kan barnet få åndenød, en trykkende fornemmelse for brystet samt en hvæsende eller pibende lyd ved udånding.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Sundhedsstyrelsen