Begynd nu: Hjælp gradvist dit barn til sommertid

Søndag den 28. marts skal vi stille uret en time frem. Der er fortsat flere uger til, men for nogle børn kan overgangen hjælpes på vej med en gradvis ændring, som I kan begynde allerede nu.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 4. marts 2021

Natten til søndag den 28. marts går vi over til sommertid, og vi skal derfor stille uret en time frem. Det betyder, at vi står op en time tidligere, end vi er vant til. Skiftet til sommertid kan særligt for små børn være et pludseligt skifte, der ændrer på deres døgnrytme og sengetider.

I kan dog hjælpe jeres barn med en mere gradvis overgang til sommertid ved at ændre putte- og vågnetid i ugerne før. Det anbefaler sundhedsplejerske Else Guldager, der står bag sundhedsplejersken.dk og har en Ph.D. i Sundhedsvidenskab.

Et kvarter om ugen

Hvis I begynder nu, kan I ændre barnets døgnrytme med et kvarter om ugen. Else Guldager foreslår på sundhedsplejersken.dk, at man gør det ved at putte og vække barnet fem minutter tidligere tre dage i løbet af ugen. Det kunne for eksempel være mandag, onsdag og fredag. På den måde kommer barnets døgnrytme i løbet af en uge et kvarter tættere på sommertid, og efter fire uger passer det med, at vi alle stiller uret.

Hvis I begynder senere, for eksempel to uger før sommertid, kan samme metode anvendes. I det tilfælde skal der indhentes en halv time om ugen. Husk også at flytte middagslurene med det samme antal minutter hver dag samt at overholde den nye tid i weekenderne.

Kontroller lyset

Du kan også påvirke dit barns døgnrytme og søvnmønster ved at kontrollere lyset i jeres hjem. Det fremhæver søvnekspert Daniel Lewin over for mediet parents.com. Sørg for, at der er rigeligt med lys om morgenen, når I vækker barnet, og mørkt om aftenen, når det er sengetid. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: sundhedsplejersken.dk, parents.com