Begræns dit barns tid foran fjernsynet

Det kan betale sig at flytte ungerne væk fra det firkantede apparat, som stort set kører døgnet rundt i mange danske hjem. Ifølge en undersøgelse, skal samtaler og nærvær erstatte det store TV forbrug.

Forældre med børn 0-3 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Forældre med børn 4-7 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Forældre med børn 8-11 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Skadeligt at se TV – også selvom dit barn er fysisk aktivt!

Den digitale underholdning er skadelig for børn – og kan give dem både adfærds- og følelsesmæssige vanskeligheder. 

Børnelæge og forfatter til bøgerne “Bogen om barnet” og “Sunde børn”, Vibeke Janniche, er bekymret og udtaler:

“Det, som TV erstatter, er samtalerne. Det erstatter det sociale nærvær, hvor man snakker og hygger med kammerater og søskende, og manglen på det er det, der gør, at børn får det dårligt”.

Selv to timers fjernsyns-kiggeri kan give disse vanskeligheder – og det er uafhængigt, om dit barn dyrker sport eller leger med andre ved siden af.

Samme resultater på tværs af sociale lag

Alle børn uanset køn, alder eller socioøkonomiske tilhørsforhold i undersøgelsen viste de samme resultater, og derfor gælder forholdsreglerne for TV-kiggeri for alle børn- Se dem nederst i artiklen.

For få forældre ved besked

“Det er bekymrende, at mange forældre ikke har fået øje på, at deres børn bliver ensomme, føler sig triste og overflødige af at se fjernsyn. En måde er at sætte begrænsninger, men det allernemmeste er at tage fjernsynet ud af børneværelset. Og så kommer vi også tilbage til at sidde og snakke sammen”, siger Vibeke Janniche. 

Så meget bør dit barn maksimalt se fjernsyn pr. dag:

0-3 år:

Indtil barnet er 2 år, bør det slet ikke se fjernsyn, men herefter begynder dit barn at have glæde af korte underholdningsprogrammer, som Bamse & Kylling. Dog skal det 2-3 årige barn max. se fjernsyn i en halv time og have dage uden TV-kiggeri.

4-7 år:

Dit barn skal stadig kun se en halv times fjernsyn om dagen, men en længere tegne – eller spillefilm er i orden at vise 1-2 gange om ugen – dog uden uhyggelige scener.

8-11 år:

I årene indtil puberteten kan børnene godt bruge mere end en halv time foran fjernsyn og computeren, men de skal max. bruge to timer – ellers bliver de inaktive og kan udvikle adfærds – og følelsesmæssige vanskeligheder.

Forældre med børn 0-3 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Forældre med børn 4-7 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

Forældre med børn 8-11 år: Hvor ofte ser dit barn fjernsyn?

 

Kilde: www.fpn.dk, Julia Schmiegelow, 13. oktober 2010. Originaltekst “Så meget TV bør dit barn se”