Babys immunforsvar viser risiko for astma senere i livet

En blodprøve fra baby kan forudsige, om babyen har risiko for at udvikle astma senere i livet. Det viser et nyt studie.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 12. februar 2020

Immunforsvaret er kroppens forsvar og er til for at bekæmpe kroppens infektioner. Det er helt centralt for at holde os raske.

Nu konkluderer et nyt studie, at immunforsvaret hos spædbørn desuden kan være med til at forudsige, om der er risiko for, at barnet udvikler sygdomme senere i livet. Studiet er lavet i et forskersamarbejde mellem Copenhagen Prospective Studies of Asthma in Childhood (COPSAC) og DTU Bioengineering.

Læs også: Sådan spotter du astma hos dit barn

Bag om studiet

Forskerne fra COPSAC har arbejdet ud fra en teori om, at immunforsvarets reaktioner hos spædbørn kan være med til at forudsige udviklingen af sygdomme som for eksempel astma senere i livet.

Hvis barnets immunforsvar reagerer forkert på en trussel og ikke formår at fjerne truslen, kommer immunforsvaret i en inflammatorisk tilstand. Det betyder, at kroppen har risiko for at udvikle immunbetingede sygdomme, for eksempel astma.

Læs også: Sådan lindrer du dit barns astmagener

Forskerne har fulgt 700 børn fra starten af graviditeten og indtil børnene blev 6 år. Gennem blodprøver undersøgte de spædbørnenes immunrespons, som seks år senere blev sammenlignet med børnenes udvikling af både kortvarig og langvarig astma. Forskerne kunne her konkludere, at det var børn med et dårligt reguleret immunforsvar, der udviklede astma.

– Vores resultater viser, at børn ikke får kort- og langvarig astma af samme årsager, men af forskellige bagvedliggende mekanismer. Disse mekanismer er i spil tidligt i livet, inden barnet udviser symptomer på astma, siger professor Susanne Brix Pedersen fra DTU Bioengineering. 

Professor Hans Bisgaard, der leder COPSAC, fremhæver, at studiet ikke kun kan bruges i forhold til astma, men også en række andre sygdomme.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Herlev Hospital